Röportajlar
“Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu” İkincisi Merve Canpolat Atalay Röportajı
Mapla Biotechnology projesiyle “Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu”nda ikincilik ödülü kazanan Merve Canpolat Atalay’ın projesini ve kendisini tanımak için birlikteyiz.
Merhabalar. Öncelikle sizi tanımak isteriz.
Ben Merve Canpolat Atalay. 2011 yılında Atatürk Üniversitesi, Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2016 yılında İnönü Üniversitesi, Gıda Teknolojisi bölümünde yüksek lisansa başladım. 2018 yılında Kanada British Columbia Üniversitesi, Çevre Mühendisliği bölümünde gönüllü stajyer olarak çalıştım. Şimdi Yıldız Teknik Üniversitesi’nde doktora yapıyorum. 6 yaşında bir oğlum var. Böbreğinde hasara neden olacak bir problem ile dünyaya geldi ve bunun için çok araştırmalar yaptım. Aslında benim hikayem bu sıkıntı ile başladı.
“Geleceği Yazan Kadınlar” projesine katılmanızda sizi motive eden faktörler neler oldu?
Turkcell ülkemizde hafızalarda yer edinen birçok projenin öncüsü oldu. Turkcell deyince benim aklıma direkt Kardelen Ayşe reklamı gelir. Böyle bir kurumun düzenlediği organizasyonuna başvurmak ve süreci takip etmek çok heyecanlıydı.
Projenizi de dinlemek isteriz...
Projem, sıfır atık hedefinde gıda atıklarından biyoplastik malzeme üretimi. Ülkemiz tarımsal alanda birçok üründe dünya lideri ve üretilen ürünlerin yaklaşık %15-20 ‘si henüz tüketici ile buluşmadan çöpe atılmaktadır. Çöpe atılan bu atıklardan cari açığı azaltacak, ithalatı önleyecek, katma değeri yüksek biyoplastik malzeme ve sıfır atık hedefinde kompost gübre üretimi gerçekleştiriyoruz. Proje ile düşük maliyet, yüksek verim, düşük karbon emisyonu, fonksiyonellik ve sıfır atık konularında rakiplerimizden ayrılıyoruz.
Turkcell tarafından sunulan eğitim ve destek, projenizin gelişmesine nasıl katkı sağladı ve projenin geliştirme aşamasında, Turkcell ekiplerinin desteği ile süreç nasıl ilerledi?
Turkcell kısmında öncelikle Deniz Hazar Hanım’a çok teşekkür ederim. Bizimle başından sonuna kadar ayrı ayrı ilgilendi. Bu çok büyük bir emek ve Turkcell’in de ne kadar bu işi ciddiye aldığının göstergesi. Turkcell mentorum Özgür Lostar ile iş planının geliştirilmesi, sunum teknikleri gibi birçok konuda eksikleri tamamladık. Kendisine minnettarım. Sanki bizim proje ekibimizin bir parçası ve proje sahibi ilgilendi. Hafta içi ve hafta sonu; saatlerce bıkmadan, usanmadan toplantılar yaptık. Ben kendisine çok teşekkür ediyorum. Projemin evrilmesinde çok büyük katkıları var. Şunu tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki her alanda samimi ve profesyonel ekip ile çalıştık.
Ödül alan bu değerli projenizi ilerleyen dönemde daha da geliştirmek için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Önümüzdeki 3 ay içerisinde patent başvurumuzu tamamlayıp yıl sonunda da üretim tesisi kurmayı planlıyoruz. Bunun için yurt dışından görüşmelerimizin olduğu yatırımcı firmalar var. Umarım şehrimize, ülkemize entegre bir tesis kazandırırız.
06.10.2022
Yorumlar
Teşekkürler.
Hem ülkemiz hem de insanımız için çok faydalı ve verimli olacak bir proje, tebrik ederim. Umarım hedeflerinize en kısa zamanda ulaşırsınız. Böyle projeleri gördükçe benimde proje geliştirme tutkum daha da artıyor. Teşekkürler.
teşekkürler
Teşekkürler.
Teşekkürler
İnsanlarımız için faydalı insanlar teşekkürler.
Çok bilgilendirici bir yazı.
çok iyi :)
Gerçekten ufuk açıcı, teşekkürler.