Regex ile Gizli Bilgilerin Tespiti

Gizli bilgiler (secrets), genellikle API anahtarları, veri tabanı erişim bilgileri, şifreler, kimlik bilgileri, token’lar gibi kişilere veya kurumlara özel olan verileri ifade eder. Bu tür gizli bilgiler içeren veriler, yanlışlıkla veya kasıtlı olarak kaynak kodlarında, yapılandırma dosyalarında veya Git gibi sürüm kontrol sistemlerinde herkese açık olarak paylaşılabilir ve kötü niyetli kişilere sistemlere, bilgilere izinsiz bir şekilde erişim için fırsatlar doğurabilir. Düzenli ifadeler, statik kod analizi araçları ve manuel yapılan incelemelerle, herkese açık olan gizli bilgilerin tespit edilmesi veya paylaşılmadan önce tespitinin yapılıp bunun önüne geçilmesi sağlanabilir. Bu yazıda, regex ile gizli bilgilerin nasıl etkili bir şekilde tespit edilebileceğine dair temel bir bakış sunulacaktır.

Grafana’da Metrik Yönetimi

Grafana, veri görselleştirme ve izleme için kullanılan açık kaynaklı bir platformdur. Sistemlerin durumunu ve performansını izlemek için oldukça önemli bir özelliktir. Metrikler, bir sistemin durumu hakkında sayısal veriler sunar ve Grafana bu metrikleri görselleştirerek kullanıcıların hızlı ve kolay bir şekilde analiz yapmasını sağlar.

Şifreleme Bilimi ve Yöntemleri

Geçen günlerde öğretmen bir arkadaşımla konuşuyordum, bana şöyle dedi. “Sınıfın yarısı matematikten korkuyor”. Siber güvenlik alanında çalışmaya başladığım ilk yıllarda, fark ettim ki, ben dahil herkes şifreleme metodlarından kaçınıyordu. Hepimizdeki bu matematik korkusu belki de önemli ve basit kavramlardan uzaklaştırıyor. Önemli kavramların basit bir dille anlatılmadığında onlardan kaçınmaya yol açtığını düşünüyorum.

Yapay Zeka Modellerini Savunma Yaklaşımları

“Yapay Zekâ Modellerine Yönelik Tehditler” başlıklı yazıda çeşitli yapay zekâ modellerine yönelik saldırı yöntemlerinden bahsetmiş ve teknikleri paylaşmıştım.  Peki, bu saldırılara karşı bir önlem alınamaz ya da saldırı anında bir tespit yapılamaz mı? 

Yapay Zeka Modellerine Yönelik Tehditler

Large Language Model (LLM) ile çağ atlayan, bilişim ile uğraşan veya uğraşmayan herkes tarafından kullanılabilir hale gelen yapay zekâ bu kadar yaygınlaşmışken biraz da konuya farklı bir pencereden bakalım istedim. Bir yapay zekâ modeli her zaman güvenilir midir? Modele dışarıdan etki ederek yanlış çıktılar üretmesi sağlanabilir mi? Yapay zekâ kullanımı atak yüzey alanımızı genişletir mi? ...

Kimlik Doğrulamada Dijital Dönüşüm: Biyometrik Güvenlik Sistemleri

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve kullanım kolaylığı bakımından biyometrik verilerle günlük hayatımızda sık sık karşılaşmaktayız. Yüzümüz veya parmak izimiz ile cep telefonlarımızı kullanabiliyor ya da çalıştığımız iş yerine giriş yapabiliyor, telefonumuza sesli komutlar vererek istediğimiz kişileri arayabiliyor, akıllı televizyonlarımızda istediğimiz kanalı açabiliyor ve bankacılık işlemleri...

Makine Öğrenmesi ile Web Sitesi Sınıflandırma

Bir web sitesini sınıflandırma ihtiyacının temeli, ticari faaliyetlere, gizlilik ve güvenlik kaygısına dayanmaktadır. Kategorisi belirli olan bir web sitesine reklam konumlandırmak veya belirli bir kategoriye ilgi duyan kullanıcının karşısına ilgili kategoriden reklamlar çıkarmak ticari anlamda büyük fayda sağlamaktadır. Kullanıcı açısından ise erişim sağlanmaması gereken kategoriler belirlenerek güvenli bir ağ oluşturulmasına katkı sağlanabilir.

2024 Yılı ve Yakın Geleceğin Dünyası

Yılın son dönemine yaklaşırken Bill Gates yapay zekâ ile alakalı bir yazı yayımladı.

Disk Encryption ve Yönetimi

Disk Encryption, offline attack’lere (çalınma, kaybolma vs.) karşı encryption metodu ile koruma sağlayan bir teknolojidir. Genel anlamda amacı, pre-boot authentication sırasında boot component’larının kontrolü ile olası atak durumu için diski okunamaz halde tutarak koruma sağlamaktır.

Bug Bounty: Siber Güvenlikte Ödül Avcılığı ve Kullanılan Araçlar

Bug Bounty nedir ve en çok kullanılan araçlar nelerdir? Siber güvenlik dünyasındaki bu önemli konuyu anlamak ve bu alanda faaliyet göstermek isteyenler için basit bir rehber sunuyoruz.