Android
Google Android'i Önümüzdeki Yılda Nasıl Şekillendirecek?
Google'ın her yıl binlerce katılımcıyı ağırladığı geleneksel geliştirici konferansı I/O'ya bu sene de 6.000'den fazla geliştirici katıldı. Canlı yayınlanan açılış konuşması ise İnternet üzerinden çok daha fazla kişiye ulaştı. Açıl...
Google'ın her yıl binlerce katılımcıyı ağırladığı geleneksel geliştirici konferansı I/O'ya bu sene de 6.000'den fazla geliştirici katıldı. Canlı yayınlanan açılış konuşması ise İnternet üzerinden çok daha fazla kişiye ulaştı. Açılış konuşmasında bahsedilen tüm yenilikler, iki günlük etkinlik boyunca hem paralel devam eden sunumlarla detaylandırıldı hem de değişik standlarda fiziksel olarak deneyimlenebilip Google ürün yöneticilerine merak edilenler sorulabildi.
Geri dönüp baktığımda, etkinlikte bahsedilen ana yeniliklerin aşağıdaki gibi 3 ana kalemde gruplanabileceğini görüyorum:
- Android One
- Yeni Android sürümü Android L ve yepyeni görsel dili Material Design
- Çoklu ekran dünyasına Google'ın akıllı telefon etrafında sunduğu bütünleşik deneyimi, Google Wear, Google Auto, Google TV, Chromebook
Android One
Sundar Pichai konuşmasına geçtiğimiz yıllara ilişkin değişik istatistikler vererek başladı. En dikkat çekici istatistik ise her yıl ikiye katlanan aktif Android kullanıcı sayısının 1 milyar rakamını geçmiş olmasıydı.
Sundar bir sonraki milyara ulaşma formülünü de, gelişmekte olan ülke kullanıcılarını düşük maliyete en yüksek performanslı cihazlara ulaştırmak olarak verdi. Her üreticinin tekerleği yeniden icat ederek kendi donanımlarını geliştirmesi yerine, Google olarak Android One adıyla bir referans donanım geliştiriyor. İlk denemesi Hindistan'da yapılan ve 4.5 inç ekrana sahip bu telefon, 100 dolar maliyete sahip olacak.
Bu telefonlar Google'ın Nexus serisi gibi stock ROM'a sahip olacak ve Android güncellemelerini Google tarafından otomatik olarak alacak.
Material Design
Google'ın mobil, tablet, giyilebilir cihazlar, TV, araba ve hatta web için tüm önyüzleri tutarlı ve birbirine benzer yapıya getireceği iddiasındaki yeni görsel dili Material Design, tüm etkinliğin en çok konuşulan konularının başında geliyordu.
Yükseltilmiş yüzeyler ve gerçek zamanlı gölgelerle bazıları tarafından son dönemdeki "flatness" trendinin tersine yol aldığı gerekçesiyle eleştirilse de, Google'ın Material Design'ının sunulan birçok animasyon ve gerçekçi geçişlerle ilgi çekeceği kesin gibi görünüyor. FAB (Floating Action Button) isimli, UI üzerinde kayabilen düğme, her ekrandaki en çok kullanılan işlev için düşünülmüş.
Android L ile önümüzdeki aylarda hayatımıza girecek olsa da, bugünden buradaki adresten detaylarını öğrenip uygulamalarınızı Material Design'a göre hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Android L
Material Design'ın önyüze getirdikleri, Android'in bir sonraki sürümündeki tek yenilik değildi elbette. Google, Material Design ile değişik cihazlar/ekranlar için getirdiği görsel bütünlüğü Android L ile bir adım ileriye taşıyarak, bir web sayfası ile mobil uygulama arasındaki farkı daha da azaltmaya çabalıyor.
Firefox OS gibi işletim sistemleri, telefonların geleceğinin sadece web'den oluşan bir dünya olduğunu düşünse de; Google bunların birbirine yaklaşıp varlıklarını sürdüreceğini düşünüyor gibi görünüyor. Bunu hızlandırmak için de Android L ile aşağıdaki gibi birkaç yenilik getiriyor:
- Polymer dili ile web sayfalarında Material Design desteği.
- Chrome tab'larının son açılan uygulamalar listesinde uygulamalara benzer şekilde ayrı birer eleman olarak gösterilmesi.
- Mobil web'den yapılan aramaları bir nevi uygulama içeriklerine taşıyarak telefondaki kurulu olan uygulamada içindeki ilgili sayfayı doğrudan açabilmesi.
Anlık bildirimlerin (notification) lock screen'de kullanıcının güvenliğini riske sokmadan mümkün olan en fazla içeriği sunacak şekilde gösterilmesi, kullanıcı deneyimi anlamındaki yeniliklerden bir tanesi. Android L Developer Preview'i buradaki adresten kurup bunları hemen inceleyebilirsiniz.
Açılış konuşmasında bahsedilen kişiselleştirilmiş unlocking özelliği, telefonun yerine veya bazı Bluetooth sinyallerinin varlığına göre parola sormadan açılabilme özelliği, parola kullananlar için büyük kolaylık sağlayacak gibi görünüyor. Bu sayede evde veya Google Wear saatiniz kolunuzdayken telefonun parola sormaması mümkün olabilecek.
Apple'in bu yıl duyurduğu Health uygulamasına benzeyen Google Fit, giyilebilir dünyasında hızla ilerleyen Google'in benzer uygulaması olacak gibi görünüyor.
Daha yüksek performans sağlayan ART Runtime'inin öntanımlı hale gelmesi de Android performansını artıracak gibi görünüyor. Herkesin en büyük sıkıntısı olan kısa pil ömrünü attırabilmek için uygulamaların pili daha efektif kullanarak işlem yapmalarını sağlayacak yapıları sağlayan Project Volta, verilen kazanım oranlarıyla birçok kişinin dikkatini çekse de; bu yüksek pil ömrü kazanımlarının ancak telefondaki tüm uygulamaların uygun şekilde optimize edilmesiyle sağlanabileceğini unutmamalı.
Son olarak dikkat çekici bir başka ana kalem de, ofis kullanıcılarına yönelikti. Daha fazla şirketin Android kullanmasını sağlamak için Google bazı önemli yeniliklerden bahsetti:
- Kişisel ve iş amaçlı tek telefon taşırken, iş uygulamalarını güvenliğini de koruyabilmek için Android'de veri alanlarının uygulamalarda herhangi bir değişikliğe ihtiyaç olmayacak şekilde izole edilebilmesi.
- Şirket IT ekiplerince telefonlara toplu uygulama kurulumu.
- Google Docs'a sunum ve ofis dosyalarını doğrudan düzenleyebilme yeteneği.
- Google Drive'da tutulan verinin diskte ve iletim sırasında şifrelenmesi.
Bu bahsedilenler sizin için ne ifade ediyor bilemiyorum ama ben heyecanla Android L'in resmi olarak yayınlanmasını bekliyorum.
Google I/O'da aktarılan yeniliklerden son ana grup olan çoklu ekran deneyimi konusundan bir sonraki yazımızda bahsedeceğiz.
Görüşmek üzere.
Hade bakalım görelim gine ne yenilikler yapıcak. Sıktı ama haftada 2 kere yeni APİ geldi diye SDK mı yeniledim 3 gün arayla