Android

Google I/O 2017’nin Ardından

17-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Google I/O 2017 konferansına katılma fırsatı buldum. Sizlere konferansta açıklanan yeniliklerden bahsetmek istiyorum. Android O Android O(Android (8.0) beta versiyonu tanıtıldı. Henüz hangi tatlı ismi olacağı belli değil. Picture in Picture:...

Mustafa Sevgi |

27.07.2017

 

17-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Google I/O 2017 konferansına katılma fırsatı buldum. Sizlere konferansta açıklanan yeniliklerden bahsetmek istiyorum.

Android O

Android O(Android (8.0) beta versiyonu tanıtıldı. Henüz hangi tatlı ismi olacağı belli değil.

Picture in Picture: Bu özellik 2016’da Android TV’ye geldi. Android O ile birlikte artık telefonda da video izlerken başka uygulamalar kullanılabilecek.

Notification Dots: Bu özelliği aslında değişik launcher uygulamaları sağlıyor. Android O ile birlikte Google default özellik olarak ekledi. Uygulama ikonuna basılı tuturak ilgili uygulamanın bildirimlerini okuyabilirsiniz.

Smart Text Selection:  Adres, url, telefon numarası veya e-posta gibi textlerin kopyalama/yapıştırma aksiyonları için otomatik tanımlanması sağlanıyor. Seçilen textin türüne göre aksiyon alınacak uygulama önerilmekte.

Yeni emojiler: Android O ile birlikte yeni ve eğlenceli emojiler geldi.

Autofill: Google Chrome’un autofill özelliği Android’e de geliyor. Artık uygulamalara giriş yaparken size kullanıcı adını ve şifreyi otomatik doldurma özelliği gelmiş oldu.

TensorFlow Lite: Makine öğrenme kütüphanesi. Uygulamalara entegre ederek cihazların daha performanslı çalışması hedeflenmektedir. Cihaz içi konuşma, arama vs.

Android Go

1 gb ram altındaki cihazlarda telefonunuzu daha performanslı kullanmanıza olanak sağlayacak.
Telefonun akıcı çalışabilmesi için sade bir arayüzü olacak.
Sadece işletim sistemi optimizasyonu değil paralelde uygulamalar da düşük profilli cihazlara göre optimize edilecek. Chrome data saver, youtube go

Google Day Dream

Yeni tanıtılan DayDream telefon olmadan da kullanılabilmektedir. İçinde gömülü ekran, işlemci dahil gerekli donanımlar bulunmaktadır. Qualcom’un Snapdragon 835 VR platformu referans alınarak tasarlanmıştır.

Farklı markaların amiral gemisi telefonları(Galaxy S8, LGE G6) içinde DayDream Headset uyumluhale getirilecek.

Google Lens

Kameranızı bilgi almak istediğiniz objeye çevirdiğinizde Google Lens objeyi analiz ediyor ve onun hakkında size bilgiler sunuyor. Google Photos ve Google Asistan ile entegre çalışmaktadır.
Örnek olarak: Bir restoranın fotoğrafını analiz ettiğinde o restoran ile alakalı telefon numarası, fiyat bilgisi ve diğer kişilerin restoranla alakalı yorumlarını aktarmaktadır.

Google Fotoğraflar

Google Fotoğrafların aylık 500milyon  aktif kullanıcısı var. Ve bu kullanıcılar aylık 1.2 milyar fotoğraf yüklüyor.

Suggested Sharing: Fotoğraftaki kişileri otomatik tanıyıp ilgili    fotoğrafı o kişilerle hızlıca paylaşmanıza olanak sağlıyor.

Shared Libraries: Verdiğiniz kriterlere göre fotoğrafları kütüphaneye ekleyerek otomatik paylaşma imkanı sağlar.

Photo Books: Fotoğraflarınızdan güzel olanları sizin içip seçip fotoğraf albümü yaptırabilirsiniz.

Google Asistan

iphone ve ipadlere yüklenebilecek.
Rahat konuşamadığınız ortamlarda asistan ile yazarakta iletişim kurabileceksiniz.
Google Lens ile entegre çalışacak. Böyle analiz edilen fotoğraf hakkında size yardımcı olacak.
Yeni Google asistan sdk cihaz üreticilerine cihazlarına asistanı entegre etmelerine olanak sağlıyor. Kokteyl hazırlama, klima vs.

Google Home

Proactive Asistance: Hatırlatıcı ve alarm kurabilirsiniz.

Trafik durumunu veya uçuş bilgilerinizdeki gecikmeleri öğrenebilirsiniz.

Hands free calling: Google home üzerinden arama yapabileceksiniz. “call mum”, US ve Kanada

Entertainment: Spotify, Deezer, Google Play music vb uygulamalar Google Home üzerinden sesli komutlar ile istediğiniz müziği çalacak.

Visual Response: Görüntüyü tv ye veya telefonunuza aktarabilecek.

Google Home’un desteklediği komutlar:

Firebase

Integrating with Fabric: Major crashler Fabric’ten Firebase raporlanacak.

Phone authentication comes to Firebase: Haliz hazırda Firebase, Facebook, Google +, Twitter ve normal login destekliyor. Ek olarak telefon numarası ile de login desteklenmeye başladı.

Introducing Firebase Performance Monitoring: Uygulama performansını veya servis çağrılarının sürelerini inceleyebildiğimiz araç.

Dynamic Hosting with Cloud Functions for Firebase: Firebase üzerine backend kodu yazıp çalıştırabilirsiniz. Örnek olarak kullanıcı bir fotoğraf yükledi. Siz bu fotoğrafın farklı boyutlarını oluşturabilirsiniz. Veya kullanıcıya push gönderebilirsiniz.

Kotlin

Jetbrains tarafından geliştirilen Kotlin yazılım dili Google tarafından artık resmi olarak destekleniyor. Dökümanlar android developer sitesinde yer aldı.
https://developer.android.com/kotlin/index.html adresinden ilgili dökümanları inceleyebilirsiniz.
Java 6 ve üzerindeki versiyonlarda geliştirilen projeleri Kotlin’e çevirebilirsiniz.

Android Studio 3.0

Kotlin Proglama Dili: Code → Convert Java File to Kotlin File şeklinde ilgili java class’ını kotlin class’ına çevirebilirsiniz.

Layout Editor: Sürükle bırak yöntemiyle layout tasarlamak kolaylaştı.

XML Fonts & Downloadable Fonts: Artık fontlar telefon genelinde tek bir yerde olacak. Böylece apk boyutu bir miktar küçülmüş olacak.

APK Analyzer Improvements: Proguard’lı apk ve proguard map’ni yükleyerek analiz edebilirsiniz.

Adaptive Icon Wizard: Android O ile birlikte kullanıcı ayarlar altından uygulamaların ikon görünümlerini değiştirebilecek.

Diğer özellikler: Layout Inspector, Device File Explorer,  Android Profiler, CPU Profiler, Memory Profiler, Network Profiler

İlgili sunumların kayıtlarını https://goo.gl/8PmYju  adresinden izleyebilirsiniz.

Mustafa Sevgi |

27.07.2017

Yorumlar