Geleceği Yazanlar

Haydi, Blog Yazmaya!

Herkese merhaba! Geleceği Yazanlar portalında üzerine titrediğimiz bir bölümümüz var: Blog. Blog sekmemizde her hafta Turkcell geliştiricilerini, konusunda deneyimli iş ortaklarımızı ve söyleyecek sözü olan pek çok uzmanı her hafta yeni yazılarıyla ağırlıyoruz. Bugün...

Carl Larsson: Bu Geleceği Yazanlar bi harika dostum!

Herkese merhaba!

Geleceği Yazanlar portalında üzerine titrediğimiz bir bölümümüz var: Blog.

Blog sekmemizde her hafta Turkcell geliştiricilerini, konusunda deneyimli iş ortaklarımızı ve söyleyecek sözü olan pek çok uzmanı her hafta yeni yazılarıyla ağırlıyoruz. Bugüne dek Usergrid bulut depolamadan Mobil Cihaz Yönetimi'ne, Android sürüm tarihçesinden Apple'ın yeni iBeacon teknolojisine dek birbirinden ilginç pek çok konuda uzmanlarımız deneyim ve bilgilerini sizlerle paylaştı.

Hemen güzel haberi verelim: Siz de Geleceği Yazanlar blog yazarı olabilirsiniz! Geleceği Yazanlar'ın blog yazarları ailesine katılıp, içeriğin derinleşmesine katkı verebilirsiniz. Geleceği Yazanlar Blog'un kod becerilerini paylaşmak isteyen geliştiricilerin yanı sıra, yenilikçi çözüm ve ürünlerini tanıtmak isteyen genç geliştiricilere de önemli bir fırsat kapısını aralayacağını düşünüyoruz.

Peki, aramıza katılacak blog yazarlarından beklentilerimiz neler? Dilerseniz bunları birkaç başlık altında özetleyelim:

 

Bilgiyi paylaşın

Okurların önemli bir çoğunluğunun sizinle aynı bilgi seviyesinde olmayabileceğini unutmayın. Okurun sorduğu soru, size göre çok temel seviyede olabilir. Cevap vermekten çekinmeyin, bunu bir sohbeti başlatmak ve daha üst seviye geliştiricileri konuya çekmek için bir fırsata dönüştürün.

Bir okura verilebilecek en kötü yanıt, RTFM ya da "Google'da ara!" şeklindeki yanıtlardır. İyi bir topluluk yöneticisi ya da blog yazarı, yüzlerce kez sorulmuş soruyu her seferinde aynı nezaketle yanıtlayan kişidir.

Bu arada her konuda herşeyi bilmek zorunda da değilsiniz. Bilmemek ayıp değildir, tam uzman olmadığınız konularda yazmak da ayıp değildir, yeter ki kullanıcılara "bildiğiniz kadarıyla yazdığınızı" hissettirin. Başka bir geliştirici sizi bir konuda düzeltiyorsa hemen savunmaya geçmeyin, teşekkür edin.

 

Pişman olacağınız şeyler yazmayın

Söz uçar yazı kalır. Birisi sizi ya da sizin yazdığınız bir uygulamayı kötüleyebilir, hatta aşağılayıcı ifadelerle size saldırabilir. Derin bir nefes alın ve sakinliğinizi koruyun. Hakarete hakaretle cevap vermeniz durumunda diğerlerinin söylediği unutulup, akıllarda sizin ettiğiniz cümle kalır.

 

Okuru cesaretlendirin

Blog yazısını küçük bir soru ile bitirmek ve mikrofonu okura uzatmak bazen mucizeler yaratır. Okuyucuları katılımcı olmaya davet etmek için yaratıcı olun. Örneğin yazımına katkıda bulunduğunuz bir uygulamayı mı anlattınız? "Sizce kaç satır kod ile yazıldı?" diye sorun ve arkanıza yaslanın :).

 

Yazılarınızı makul uzunlukta tutun

Blog yazılarında 4-5 ekran uzunluğunda tutmaya gayret edin. Anlatacağınız konuyu farklı yazılara bölmekten çekinmeyin. Yazılarınızı parçalara bölmek, hem okunurluğunuzu artırır hem de Geleceği Yazanlar blogu anasayfasında daha sık aralıklarla görünmenizi sağlar ;).

Konuştuğunuz kadar rahat bir dilde yazın. Metinde "yapılacaktır-yapılmaktadırlar" gibi kamu yazışması suratlı zaman kiplerini kullanmayın. "Yapılıyor" ya da "yapılacak" gibi şimdiki ve gelecek zaman kipleriyle daha anlaşılır ve temiz bir anlatım diline kavuşursunuz.

 

"Zarf ile Mazruf" meselesi

Eskiler bir mektubun sadece içeriğinin değil, zarfının yani dış görünümünün de göze güzel görünmesi gerektiğini söyler. Çoğu zaman yazının "ekranda bıraktığı leke", o blog yazısının okunup okunmamasını belirleyen etkendir. Günümüz dünyasında kullanıcıların yüzde 60'ı bir sayfada kalıp kalmamaya ilk yarım saniyede (bounce rate) karar veriyor. Bu nedenle paragraflarınızın gereğinden (maksimum 8-10 satırı aşmamalı) uzun olmamasına; arada arabaşlık, ekran görüntüsü ve videolarla sayfaya nefes aldırmaya dikkat etmelisiniz.

 

Başlık ve arabaşlıklar

Geleceği Yazanlar'da Drupal altyapısını ve Drupal'in sağladığı son derece gelişkin bir zengin metin editörünü kullanıyoruz. Bundan sonraki maddelerde yazacaklarımız, bu metin editörünü kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalara dair.

Önce başlıklardan başlayalım: Geleceği Yazanlar portalındablog yazıları başlıkları, ilk harfler büyük olacak şekilde yazılmalıdır.

ÖRNEK: "Bir Java Programının Komut Satırında Çalıştırılması"

UYARI: iOS gibi küçük harfle başlayan özel isim ve kısaltmalar, küçük harfle başlayabilir.

 

Geleceği Yazanlar blog yazılarına özet eklemeyi unutmayınız. Özet kısmına yazılan içerik 250 karakteri geçmemeli.

Arabaşlıklar metin içersinde belli bir bütünlük içeren konuyu bir disiplin altında sunmak ve okura nefes aldırmak için kullanılır. Arabaşlık, söz konusu konuyu önceki paragraflardan ayırmak ve altındaki yazılarla bütünleştirmek için bir boşluk verdikten sonra atılır. Geleceği Yazanlar içinde arabaşlık olarak, Başlık 3 (H3) stili kullanılmalı ve sonrasında boşluk bırakılmamalı.

 

Fotoğraflar

Blog anasayfasında solda kullanılan thumbnail görselleri 235 x 200 piksel (en x boy) olup, 96 dpi ve mümkünse PNG olarak çalışılmalıdır. Söz konusu blog yazısı Carousel'de dönen slaytlardan biriyle ayrıca öne çıkarılacaksa, 705 x 350 piksellik bir görsel daha hazırlamak gereklidir. Geleceği Yazanlar içinde eğitim içerikleri, blog ana yazım alanı içine girilecek fotoğrafların eni 705 pikseli aşamaz.

Format olarak, özgür bir dosya biçimi olan PNG'yi tercih ediyoruz :).

Rembrandt: Hastasıyım Geleceği Yazanlar'ın..

Blog yazarlarımızın yazıları, editörlerimiz tarafından sıkı bir imla ve anlatım denetiminden geçirildikten sonra yayına alınıyor.

Yazarlarımız arasına katılmak istiyorsanız, bize yazmaktan çekinmeyin :).

 

Görseller: Mike Litch (Creative Commons by)

Yorumlar