Geleceği Yazanlar

Kasım Ayında Neler Yeni?

Bol katılımcılı, çok renklietkinliklerin ayı Kasım ayındayız.Bu ayGeleceği Yazanlar Ekibi olarak biz de boş durmadık. Özellikle Android öğrenenlerin seveceğigelişmeler onları bekliyor. Android Developers sitesininçok sevilen belgelerini sizin için tercüme ettik. İlk sıra...

Caner Güral |

17.11.2014

Geleceği Yazanlar Türkiye Haritası

Bol katılımcılı, çok renkli etkinliklerin ayı Kasım ayındayız. Bu ay Geleceği Yazanlar Ekibi olarak biz de boş durmadık. Özellikle Android öğrenenlerin seveceği gelişmeler onları bekliyor.

Android Developers sitesinin çok sevilen belgelerini sizin için tercüme ettik. İlk sırada Getting Started bölümündeki belgeler var. 

 

Neler Yeni?

Fragment

Uzun zamandır istediğimiz ve artık ekran boyutuna duyarlı Android uygulamaları geliştirmenin olmazsa olmazı Fragment'lar konusu. Uygulamanızda Fragment kullanmaya Fragment ile Dinamik Kullanıcı Arayüzü (UI) Oluşturmak belgesinden başlayabilirsiniz.

Farklı Cihazları Desteklemek

Ekran boyutuna duyarlı uygulamalar demişken farklı dil ve Android sürümlerine duyarlı uygulamalar geliştirmeyi atlayacak değildik. Sayısı her gün artan farklı formlardaki ve dildeki Android cihazlara destek vermekle ilgileniyorsanız Farklı Android Cihazları Desteklemek, Farklı Dilleri Desteklemek, Farklı Ekran Boyutlarını Desteklemek ve Farklı Android Sürümlerini Desteklemek başlıklı belgeleri seveceğinizi düşünüyoruz.

Action Bar

Daha iyi bir uygulama dolaşımı için yeni Action Bar konuları. Hemen nasıl Action Bar ekleyeceğinizi öğrenmek için Action Bar Eklemek konusundan başlayabilirsiniz.

Android Destekleme Kütüphanesi

Android'in emektar Gingerbread ve Froyo sürümleri, Android sürüm panosunda %10'un altına gerilemiş olsa bile sürümler arası parçalanma (fragmentation) Android geliştirmenin "doğal" olgusu olduğu için Android Destekleme Kütüphanesi hâlâ geçerliliğini sürdürüyor. Bu kütüphaneleri nasıl kurup kullanacağınızı Destekleme Kütüphanesi'nin (Support Library) Kurulumu belgesinden öğrenmeniz mümkün.

Arka Plan İşleri

İnternet erişimi, mobil uygulamaların neredeyse vazgeçilmez bir özelliği. Kendi uygulamalarınızı da bundan mahrum bırakamazsınız. :) Daha verimli internet erişimi olan uygulamalar yazmak için uygulamanızın arka planında çalışacak bileşenlerini iyi yönetmeniz gerekiyor. İşleri arka planda halletmek, bittiğinde ilgili parçaya göndermek gibi temel ihtiyaçlarınızı "Arka Plan İşleri" bölümünde öğrenebilirsiniz. Hepsi birer ana başlık olan konularımız şöyle: Arka Plan İşleriVerileri Arka Planda YüklemekCihazın Uyanık Kalma Durumunu Yönetmek Soru-cevap bölümünde çokça sorulan "cihazı belli görevleri gerçekleştirmek için zamanlamak" gibi konuları yine bu bölümden öğrenmeniz mümkün.

Veri Kaydetmek

-Bir diğer önemli konu, kullanıcınızın ürettiği verileri saklama konusu. Kullanıcınızın yaptığı ayarları ya da ürettiği içeriği nasıl kaydedebileceğinizi öğrenmek için Verileri Kaydetmek belgesinden başlamanız yeterli.

 

Sırada Neler Var?

Kullanıcı etkileşimi, UI, test, lokasyon, güvenlik, performans gibi bölümleri pek yakında hep beraber çevireceğiz. Daha çok Android öğrenmek isteyen ve çevirisine güvenen arkadaşların yardımlarıyla daha fazla belge topluluğumuzu bekliyor. Bu konudaki gelişmeleri blog bölümünden takip edin.

* - Küçük resim kaynağı: https://www.flickr.com/photos/rheaney/4421208885

 

Caner Güral |

17.11.2014

Yorumlar

Hakan Cem
22.11.2014 - 02:01

Geleceği yazanlar ekibine teşekkür ederiz. 

İsmail
26.11.2014 - 09:33
Türkiyede bu tip sosyal projelerin gelişmesi adına başarılarınızın devamını dilerim.
Hakan
29.11.2014 - 03:14

Çok güzel dökümanlar. Teşekkür ederim

Taner Gergül
29.11.2014 - 03:19

Turkcell in bu projesi gerçekten çok yararlı ülkemizde yazılım öğrenmek isteyen çok kişi var . Çok yararlı bir platform gibi duruyor. Bende Android Yazılım alanında ilk adımı atıyorum. Teşekkürler Turkcell

galip atasoy
30.11.2014 - 06:44
Turkcell teşekkür ederim
Görkem Çetin
01.12.2014 - 03:02

Her yıl yaptığımız yazılı sınavlar bu yıl da başladı. Konuyla ilgili blogumuzu okuyabilirsiniz. 

Mustafa Olkun
01.12.2014 - 09:33

GCM konusunda sıkıntı var ya eski yada yanlış. Android developers sitesinden anlatınlanla çok farklı. android.developers.com da anlatılanları izleyerek çok kolay şekilde çalışıyor gözden geçirilmesi gerekli.

Caner Güral
02.12.2014 - 02:48
Bildirimin için teşekkürler Mustafa. GCM belgesini de sıraya koyduk. Güncellediğimizde geribildirimini almak için kapını çalıyoruz. :)
Baki Mustafa
18.11.2014 - 07:01

Geleceği Yazanlar Platformunun bu şekilde büyüyerek geliştiğini görmek gerçekten güzel.  Destekleyen herkese teşekkürler.