Oyun

Oyun geliştiriciliğinde VR ve AR dönemi

SanalTeknolojinin gelişmesiyle birlikte medya tüketim alışkanlıkları da belli ölçüde değişti. Bu değişimin bir sonucu olarak da telefon ve tablet kullanımı önemli oranda arttı. Artık herkesin bir cep telefonu, her evin bir tableti bulunuyor ve bu cihazları hem iş hem de eğlence amaçlı kullanıyoruz. Hal böyle olunca mobil oyun endüstrisinde de kaçınılmaz bir büyüme yaşandı. Bu büyümenin mimarlar...

SanalTeknolojinin gelişmesiyle birlikte medya tüketim alışkanlıkları da belli ölçüde değişti. Bu değişimin bir sonucu olarak da telefon ve tablet kullanımı önemli oranda arttı. Artık herkesin bir cep telefonu, her evin bir tableti bulunuyor ve bu cihazları hem iş hem de eğlence amaçlı kullanıyoruz. Hal böyle olunca mobil oyun endüstrisinde de kaçınılmaz bir büyüme yaşandı. Bu büyümenin mimarları ise mobil oyun geliştiricileri oldu.

Akıllı telefon ve tablet pazarlarının doğuşuyla birlikte uygulama geliştiricilerin oranı da arttı. Uygulama geliştiriciliğinde yaşanan bu muhteşem patlama, yazılım sektörünü bir bütün olarak yeniden şekillendirdi ve sayısız geliştiriciye ilham kaynağı oldu. Supercell gibi şirketlerin milyarlarca dolar gelir elde etmeleri de çıtayı yükseklere taşıdı. Peki, hızla büyüyen sektörü gelecekte neler bekliyor?

Mobil oyunlar, henüz hak ettiği noktaya ulaşmış değil fakat donanım ve yazılım teknolojisinde gerçekleşen atılım ile birlikte bunun yakın zamanda değişeceğini söylemek mümkün. Önümüzdeki dönemde mobil alanda en sık duyacağımız ifadelerden biri ise ¨artırılmış gerçeklik¨ olacak.

Oyunların gösterdiği başarıyla birlikte  artırılmış gerçeklik kavramı da gündeme taşındı ve sahip olduğu muhteşem potansiyel  ortaya çıktı. Artırılmış gerçeklik, gerçek ve dijital dünya arasındaki çizgileri bulanıklaştırmak, oyunculara ilginç bir deneyim yaşatıyor. Sosyalleşme ve fiziksel aktivitenin harmanlanması fikri de oyun dünyasına farklı bir perspektif sunuyor.

Artırılmış gerçekliği oyunlara tam olarak entegre edebilmemiz için önümüzde uzun bir yol bulunuyor. Ancak, Apple gibi devler şimdiden VR (Sanal Gerçeklik) teknolojisini benimseme yolunda önemli adımlar atıyor. Apple tam donanımlı yeni cihazlar ve işletim sistemleriyle (iOS12) bu teknolojilere öncülük ediyor. Tüm bu gelişmeler bize şunu söylüyor: Oyun geliştiricileri gelecekte başarılı olmak istiyorlarsa VR (Sanal Gerçeklik) ve AR (Arttırılmış Gerçeklik) teknolojisini kullanarak oyuncuları etkilemek zorundalar. 

Google Store gibi pek çok platform, mobile uygulamalar ve oyunlarla dolu. Kullanıcıların ilgisi de yadsınamaz bir gerçek. Böyle bir ortamda işletmeler de dijital stratejilerini uygulamalar yardımıyla sağlamlaştırmaya yönelik hamleler yapıyor.

Yaşanan değişim rüzgarıyla birlikte mobil oyunlar günümüzde en dinamik ve en hızlı büyüyen pazarlarından biri haline geldi. Dijital dünyaya yönelik gerçekleştirdiği çalışmalarla sektörde fark yaratan Turkcell, ¨Geleceği Yazanlar¨ projesinde mobil oyun geliştiricilerine yönelik eğitimler gerçekleştiriyor. Oyunların hazırlık süreci, tasarım aşaması, oyun teknolojileri, gelir modelleri ve medya ilişkilerine yönelik detaylı eğitimler sunan Geleceği Yazanlar, sizleri mobil dünyaya hazırlıyor.

Yorumlar

Eda Aksuna
09.10.2020 - 02:01

Bu konu son derece ilgimi çekmekte, kaçırmış olduğum bir süreç olsada, bir yerlerden teknik olarak yakalamayı ümid ediyorum ve çabalıyorum.

Levent
03.07.2020 - 03:08

Belli bir kitle tarafından beklenen bir gelişme. Umarım en kısa zamanda teknoloji ilerleyişi ile birlikte AR uygulamalar geliştirilebilir.