Geleceği Yazanlar
Teknolojinin babaları ile tanışın!
Teknoloji çağında yaşıyoruz ve geldiğimiz noktada teknolojik gelişmeler yaşam biçimimizi doğrudan etkiliyor. Peki, hayatımızı şekillendiren bu teknolojiler nasıl ortaya çıktı? Hayatımızda önemli değişimlere yol açan gizli kahramanlar kimler? Gelin babalar gününe özel olarak hazırladığımız bu yazımızla birlikte, buluşlarıyla geleceğe yön vermiş ¨Teknolojinin Babalarına¨ birlikte göz atalım. ...
Teknoloji çağında yaşıyoruz ve geldiğimiz noktada teknolojik gelişmeler yaşam biçimimizi doğrudan etkiliyor. Peki, hayatımızı şekillendiren bu teknolojiler nasıl ortaya çıktı? Hayatımızda önemli değişimlere yol açan gizli kahramanlar kimler? Gelin babalar gününe özel olarak hazırladığımız bu yazımızla birlikte, buluşlarıyla geleceğe yön vermiş ¨Teknolojinin Babalarına¨ birlikte göz atalım.
Bilgisayarları fareler ile tanıştıran adam: Doug Engelbart
Norveç asıllı bir Amerikalı mucit Doug Engelbart, bilgisayar faresini bulmasıyla ün kazanmıştır. Her ne kadar günümüzde pedler ve dokunmatik ekranlar ön plana çıksa da bilgisayar farelerinin son 30 yıla damgasını vurduğunu söylemek mümkün. Bilgisayar dünyasında önemli bir etki bırakan farelerin tasarım süreci ise ilginç hikayeleri barındırıyor. Fare üzerindeki tuş sayısı üzerine çeşitli denemeler yapılıyor. Beş tuşa kadar denemeler yapılsa da üç tuşta karar kılınıyor. Fakat Doug Engelbart’ın üç tuşlu tasarımına karşı çıkan biri var: Steve Jobs. Apple’ın yaratıcısı Jobs, tek tuşta ısrar ediyor ve Mac’te bu tasarım tercih ediliyor. Engelbart basına verdiği demeçlerde, bu olaydan sonra Steve Jobs ile konuşmadığını belirtiyor.
Kablosuz bilgisayar iletişiminin yaratıcısı: Norman Abramson
Amerikalı bir mühendis ve bilgisayar bilimcisi olan Norman Abramson, kablosuz bilgisayar iletişimi için geliştirdiği ALOHAnet sistemi ile tanınıyor. Abramson tarafından Hawaii Üniversitesi'nde tasarlanan ve geliştirilen ALOHAnet, radyo sinyallerini kullanarak başarılı bir şekilde veri ileten ilk ağ olma özelliğini taşıyor. ALOHAnet’te, radyo frekansları üzerinden veri iletimi için ALOHA kanalları olarak bilinen yüksek hızlı veri paketleri kullanıldı. ALOHA kanallarının, 1G'den 4G'ye kadar her mobil bant neslinde kullanılabilen esnek bir teknoloji olduğu da kanıtlanmıştır. Abramson’un ALOHAnet’i, Robert Metcalfe’in Ethernet’i için de bir temel oluşturdu.
Telefonları kablolardan kurtaran adam: Marty Cooper
Amerikalı bir mühendis Martin "Marty" Cooper, kablosuz iletişim sektöründe, özellikle radyo spektrum yönetiminde yaptığı çalışmalarla biliniyor. Cooper’a şöhreti kazandıran çalışma ise 1973’te icat ettiği ilk el cep telefonu oldu. Kablolardan bağımsız bir şekilde çalışabilen bu telefon olmasaydı bugün elimizde tuttuğumuz akıllı telefonlara sahip olamazdık. Motorola DynaTAC o dönemde sadece 30 dakikalık bir pil ömrüne sahipti fakat alternatifinin duvara bağlı telefonlar olduğu düşünüldüğünde ne kadar önemli bir gelişme olduğu görülebilir. Elbette bugün akıllı telefonlarla konuşmaktan çok daha fazlasını yapıyoruz. Ses, metin ve video mesajları gönderiyoruz, fotoğraf çekiyoruz, uygulamaları çalıştırıyoruz, hava durumunu kontrol ediyoruz, filmler izliyoruz... Fakat büyük gelişimlere gebe olan bu alanın başlangıç noktası Cooper’ın DynaTAC’idir.
Oyun dünyasının sihirbazı: Jerry Lawson
Amerikalı elektronik mühendisi Gerald Anderson "Jerry" Lawson, ilk kartuş tabanlı video oyun sistemi olarak bilinen Fairchild Channel F.’in yaratıcısı olarak biliniyor. Bu buluş ile birlikte video oyun endüstrisi esnek ve çeşitli bir geleceğe doğru yol almaya başladı. Nintendo’nun geliştirdiği Atari 2600 ve diğer birçok klasik video oyun sistemi servetlerini kısmen Lawson’ın vizyonuna borçludur. Lawson geniş çevrelerce fazla bilinen bir isim olmasa da Steve Jobs ve Steve Wozniak'ın da üyesi olduğu tarihi Homebrew Computer Club'ın birkaç siyah üyesinden biridir. Geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Jerry Lawson, oğlunun tabirine göre ¨oyun tutkunu¨ değildi. Lawson, oyunlardan ziyade oyunların arkasında yatan teknolojiye bağlılığıyla biliniyordu.
İnternet’e hayat veren dahi: Tim Berners-Lee
İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü Sör Timothy John Berners-Lee, World Wide Web'in mucidi olarak bilinmektedir. Bugün interneti düşündüğümüzde bir tarayıcıda gezindiğimiz World Wide Web aklımıza gelmektedir. Berners-Lee ayrıca ilk web tarayıcısını da icat etti. Önceleri World Wide Web olarak adlandırılan tarayıcı daha sonra karışıklığı önlemek için Nexus olarak yeniden isimlendirildi. WWW, HTML ve HTTP bir araya geldiğinde ise son 20 yıldır kullanımda olan internet sistemi ortaya çıkmış oldu. Berners-Lee WWW’yi 1991 yılında internette kullanılabilir hale getirdi.
Bu isimler vizyonlarıyla geleceğe yön verdiler ve onların geliştirdiği sistemler bugün hayatımızın çok önemli bir yerinde duruyor. Babalar Günü vesilesiyle teknolojinin babalarına şükranlarımızı sunuyoruz.
Bence Alternatif Akımı , 1.6 km ye kablosuz enerji aktaran Tesla Bobinini, Neon Lambayı, X ışınlarını (Shadowgraphs – Gölge Grafikleri) ,Radyoyu, Uzaktan Kumandayı ,Elektrik Motorunu, belkide ilk Robotiği, Tesla Türbinini, Lazeri (Ölüm ışını), vs icad eden Nikola TESLA dan'da bahsedilmesi gerekirdi bugün amerikalı birçok bilim adamının sahte veya çalıntı olduğunu biliyoruz en basiti edison gibi kısacası amerikalı bilim adamları yerine gerçek bilim adamlarından bahsetmek daha yerinde olurdu belkide tesla olmasaydı ismi geçen babaların hiç birisi olamazdı.