Geleceği Yazanlar
Türkiye Mobil Uygulama Ekosisteminden Rakamlar
Haziran ayının sonunda başlattığımız ve ülkemizdeki mobil uygulama geliştiricilerin bir profilini çıkartmayı hedeflediğimiz mobil uygulama geliştirici anketimiz geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. YASAD, GEMİM, Türkiye Bilişim Vakfı, Startups Watch, Mobilhanem, Girişim ...
Haziran ayının sonunda başlattığımız ve ülkemizdeki mobil uygulama geliştiricilerin bir profilini çıkartmayı hedeflediğimiz mobil uygulama geliştirici anketimiz geçtiğimiz günlerde sonuçlandı.
YASAD, GEMİM, Türkiye Bilişim Vakfı, Startups Watch, Mobilhanem, Girişim Fabrikası ve Women Techmakers tarafından desteklenen, aynı zamanda Türkiye'nin en kapsamlı mobil uygulama geliştirici anketi olma özelliğini taşıyan çalışmamızda yer alan herkese teşekkür ederiz. Bu araştırmayı her yıl tekrarlayarak mobil yazılım ekosisteminin nabzını tutmaya devam edeceğimizi de belirtelim.
Elbette değerli katılımcılarımıza yalnızca teşekkürle kalmıyor ve söz verdiğimiz gibi anketimize katılan her 25. kişiye en önemli mobil uygulama geliştirme başvuru kitaplarından olan Mobil Geliştiricinin Galaksi Rehberi kitabını hediye ediyoruz. Blog yazımızın en altında kitap kazanan katılımcıların listesini bulabilirsiniz.
Ankette öne çıkanlar
1.879 katılımcı tarafından eksiksiz olarak doldurulan anketimizdeki değerli bilgileri Geleceği Yazanlar olarak platformumuza yön vermek için kullanacağız. Mobil geliştirici ekosistemini daha ileri taşımak için çıktığımız bu yolda topluluğumuza daha iyi nasıl hizmet edebileceğimizi bize gösteren bu ankette ortaya çıkan birkaç sonucu da burada paylaşmak istedik.
Mobil geliştiricilerin yedide biri kadın
Mobil geliştirici anketimize katılanların %85,6'sı erkek, %14,4'ü ise kadın. Yaş ortalamasına baktığımızda 24'ün altında, genç bir kitle gözümüze çarpıyor. Bir başka deyişle, ortalama olarak üniversiteyi henüz bitirmiş ve mesleki olarak bazı aşamaları geçmiş bir katılımcı profiline sahibiz.
Yazılım geliştirmeye ortalama 20 yaşında başlıyoruz
Yaş demişken, yazılımla ilgilenmeye başlama yaşının da epey genç olduğunu görüyoruz. Bu başlangıç sürelerine baktığımızda, 20'li yaşlarının ortalarına geldiğinde gayet yetkin mobil yazılım geliştiricilere sahip olacağımız umudu pekişiyor.
Okullarda kodlama eğitimi alıyoruz
Bu arada şunu da vurgulayalım, henüz lise çağında mobil geliştirmeye gönül vermiş birçok kullanıcımız var! İşin daha da güzeli, yukarıdaki grafiğe göre bu katılımcıların önemli bir kısmı da okulunda kodlama eğitimi almış durumda.
İstanbul, nüfusuna göre fazla programcıya sahip
Katılımcıların %38,5'i İstanbul'dan. İstanbul'u ülkemizin diğer kalabalık şehirleri olan Ankara (%10,4), İzmir (%7) ve Bursa (%4) takip ediyor. Nüfus oranına baktığınızda İstanbul'un nüfusuna göre çok daha fazla katılımcı barındırdığını görebiliyoruz.
Mobil yazılım geliştirmeye yeni başladık
Katılımcıların %34,3'ü 1 ila 5 yıl bir sürede mobil uygulama geliştiriyor; %62,7'lik kısım için ise mobil yazılım geliştirme süresi henüz bir yıla ulaşmamış durumda. 5 yıldan uzun süredir mobil geliştirme yapanların ise oranı yalnızca %3.
Günlük hayatta da yazılım geliştiriyoruz
Geliştiricilerin önemil bir kısmı günlük hayatta da yazılım geliştirme süreçlerinde yer alıyorlar. Kırılımlara baktığımızda, anketimize katılanların yarısından fazlasının yine geliştirici kimliğiyle çalıştığını görüyoruz. %51,7 oranındaki geliştiricileri analiz ve proje yönetiminde çalışan %28,5'lik katılımcı grubu takip ediyor %9,7 oranındaki üçüncü en büyük grup ise mimari ve kullanıcı arayüzü tarafında çalışıyor.. Yalnızca %15'ten biraz az bir kesim yazılım geliştiricisi veya paralel süreçlerde yer almıyor.
Uygulamamızdan para kazanmıyoruz
Mobil geliştiricilerin emeklerini paraya çevirme miktarlarına baktığımızda ezici bir çoğunluğun para kazanmadığını görüyoruz. Para kazananlar ise henüz küçük meblağlar kazanmakta. Katılımcılarımızdan yalnızca 306 tanesi uygulamalardan para kazanırken, yalnızca 70 kişi ayda 1.000 TL ve üzerini kazanıyor. Para kazananların dağılımına baktığımızda %33'lük en büyük dilimdeki katılımcılar en fazla 50 lira kazanıyor. Bunu %17 oranındaki 100-500 liralık kazanç dilimindekiler izlerken. Üçüncü en büyük grubu oluşturan %16 ise ise uygulamalarından elle tutulur miktarda, 1000 ila 5000 lira kazanç sağlıyor.
Kazananların yarısından fazlası reklamdan para kazanıyor
Para kazanma kaynaklarına baktığımızda en popüler yöntemin %57,2 ile uygulama için reklam ağları olduğunu görüyoruz. İkinci sırada %28,5 ile uygulama satışı, üçüncü sırada ise %14,3 oranıyla uygulama içi satın almalar geliyor.
Her 10 geliştiriciden 7'si Java kullanıyor
En popüler programlama dili, görünüşe göre Android'in de popülerliğinden faydalanan Java olarak karşımıza çıkıyor (%69,3). İkinci sıradaki C#, Microsoft ekosisteminin vazgeçilmezi olarak %52,8 oranında tercih ediliyor. Çok daha geniş bir kullanım alanına sahip olan C++ ise %39 ile listenin üçüncü sırasında. Swift ve Objective-C gibi Apple ekosisteminde kullanılan dillerse ileride, özellikle de Apple geliştiricilerden düzenli para almayı bıraktığı zaman, kullanıcı tabanını daha da büyütme potansiyelini koruyor.
Android'in oranı %70
Birçok farklı anlamda en popüler olan Android ekosistemi, ülkemizdeki geliştiricilerin de bir numaralı tercihi (%69,9). Daha özgür ve erişilebilir olan Android ekosistemini, iOS (%17,3) ve Windows Phone (%12) takip ediyor.
Kitap kazananlar
Aşağıda kitap kazanan kişilerin listesini alfabetik olarak bulabilirsiniz. Geleceği Yazanlar ekibi kitap kazananlarla, anketi doldururken verdikleri e-posta üzerinden iletişime geçeceğiz.
- A. Tufan Genç, İstanbul
- Abdullah Erdoğan, İzmir
- Ahmet Aydın, İstanbul
- Ahmet Yıldız, Kocaeli
- Ali Akdoğan, Ankara
- Ali Aydemir, Antalya
- Alpay Önal, İstanbul
- Anıl Arslan, Edirne
- Arif Akdağ, İstanbul
- Arif Şeker, Elazığ
- Aziz Balı, Bursa
- Batuhan Köseoğlu , İstanbul
- Behram Bazo, İstanbul
- Burak Ege, İstanbul
- Can Kılıç, Kırklareli
- Cem Turan, İstanbul
- Deniz Düzalan, İstanbul
- Emrah Öztürk, Kayseri
- Emre Gülmez, Antalya
- Enes Başarkan, İstanbul
- Enes Dolap, İstanbul
- Engin Turan, Bursa
- Erhan Gülas, İstanbul
- Erkan Yeşersin, Gaziantep
- Fatih Çelik, Giresun
- Fatih Erdem, Sivas
- Fatih Topal, Eskişehir
- Fırat Çapın, Malatya
- Furkan Arkın, Konya
- Gizem Yılmaz, İstanbul
- Gökhan Yıldırım, Manisa
- Haki Bozkurt, İstanbul
- Hamit Uğur Çelebier, Ankara
- Hatice Güney, Ankara
- İbrahim Çakır, Denizli
- İlyas Dal, İstanbul
- Kamil Aktaş, Giresun
- Levent Yadırga, İçel
- Mehmet Delen, Ankara
- Mehmet Direkoglu, İstanbul
- Merve Tanrıkulu, İzmir
- Metin Köse, İstanbul
- Mucahit Sidimi, İstanbul
- Muhammet Canbay, Balıkesir
- Muhammet Güler , Sivas
- Muhammet Kuşku, Erzurum
- Mustafa Türk, İstanbul
- Mustafa Uğur Yıldırım, Konya
- Nasır Açıkgöz, İstanbul
- Necmettin Çimen, Adana
- Nergis Ülger, Ankara
- Nur Salma, Ankara
- Nurullah Güneş, Malatya
- Okan Şahan, İstanbul
- Orhun Mert Şimşek, Ankara
- Ömer Koçbil, İstanbul
- Ramazan Kaya, İzmir
- Salih Selek, İstanbul
- Salih Şimşek, İstanbul
- Samet Önler, Kırklareli
- Selim Ağca, İstanbul
- Serdar Karaçay, İstanbul
- Serkan Doğantekin, İstanbul
- Servet Demirci, İstanbul
- Sıla Kaçmaz , İstanbul
- Talip Tayfur, Kırklareli
- Tolgahan Gülsoy, Trabzon
- Vedat Tekin, İstanbul
- Yalçın Kondur, Çankırı
- Yasin Bodur, Amasya
- Yiğitcan Nalcı, Ankara
- Yunus Emre Çağlar, Erzurum
- Yusuf Aslan, Gaziantep
- Yusuf Bünyamin Kahveci, İstanbul
- Zafer Şekerci, Balıkesir
11.09.2015
Yorumlar
TÜM ARKADAŞLARA BAŞARILAR DİLERİM. BEN DE YENİ BAŞLADIM. BANA DA KOLAY GELSİN.
Kitap geldi, sakin.
Bende Kazanmışım eline ulaşan varmı ?
Kazanan arkadaşlara şimdiden hayırlı olsun.
Mail gelmişti. Adresi yazıp gönderdim. Fakat hala kitap gelmedi...
Bana bir mail gelmedi :(
kitabı kazanmışım teşekkür ederim
adres nereye yazılacak arkadaslar
ben de kazanmışım merakla bekliyorum kitabımı :)
Çok teşekkür ederim. Yazı çok yardımcı oldu SEO hizmetleri ile ilgileniyordum, şimdi bu yazı daha da diger işlerim için yardımcı oldu.
teşekkür ederim ish elanlari ile ilgeniyordum iyi oldu
teşekkür ederim su filteri
Bana kitabım gelmediği gibi herhangi bir bilgilendirme maili dahi gelmedi. Bu kitabı nasıl edinebilirim ?