Geleceği Yazanlar

Uygulama Maratonu ile Fikirden Ürüne: Pogitive

Mobil platformlar, web siteleri, tabletler hatta akıllı televizyonlar derken teknolojinin ve iletişimin hayatımızda girmediği hiçbir alan kalmadı gibi. Öyle ki saatler bile artık iletişim aracı olarak kullanılabilir hale geldi. Her gün işe gidip bilgisayarı açtıktan sonra veya işe giderken yolda tel...

Onur Yazıcı |

12.09.2014

Mobil platformlar, web siteleri, tabletler hatta akıllı televizyonlar derken teknolojinin ve iletişimin hayatımızda girmediği hiçbir alan kalmadı gibi. Öyle ki saatler bile artık iletişim aracı olarak kullanılabilir hale geldi. Her gün işe gidip bilgisayarı açtıktan sonra veya işe giderken yolda telefonlarımızda haberleri takip edip gündemden geri kalmak mümkün değil. Bu durum gün geçtikçe evrimleşerek, haberlerin içeriğinden çok haberlere yönelik “kim ne demiş?” sorusu daha çok hayatımızda yer edindi. Facebook iletileri, Twitter iletileri hatta Instagramda resimlerin altındaki yorumlar insanların daha çok ilgisini çekmeye başladı.

Hal böyle iken biz de, Onur, Emre, Dilara ve Umut  olarak 4 kişilik kadromuzla insanlara, diğer insanların söylediklerinden oluşan ve bu söylemlere karşı tepkilerini ölçen bir uygulama ile yola başlama kararı aldık. İsim olarak “Positive” ve “Negative” kelimelerinin birleşiminden oluşan Pogitive terimini seçtik. Çünkü herkes okuduğu habere karşı tepkisini iyi veya kötü bir şekilde dile getirmese de yazmasa da, paylaşmasa da bir şekilde ortaya koymak istiyor diye düşündük.

Pogitive

Uygulamanın temel amacı aslında çok basit. Kamuoyu üzerinde söylemleri ile haber değeri taşıyan her bireyin (Siyasetçi, magazinsel, sporcu, ekonomist vb.) söylediklerini, noktasına virgülüne dokunmadan olduğu gibi ve en önemlisi hiçbir yorum katmadan, insanlara aktarmak. Haberleri okuyan kullanıcılar, okudukları söylemlere karşı olumlu veya olumsuz tepkilerini ortaya koymak için katılıyorum- katılmıyorum seçenekleriyle kendilerini ifade edebilme özgürlüğüne sahip olabilmektedirler.

Uygulama fikrini ilk olarak büyüklerimiz ile paylaştığımızda olumlu tepkilerin yanı sıra, eksiklerimizi ve hatalarımızı öne sürdüler. Aldığımız geribildirimler ile uygulamayı biraz daha geliştirdik ve eksiklerimizi kapatmaya çalıştık. Her şey bu noktaya kadar güzel ilerledi. Ortada olgunlaşmış bir fikir var ve riskleri analizleri yapılmış, maliyet hesaplamaları tamamlanmış hatta kodlama aşamasına kadarki tüm noktaları bitmiş bir uygulama. Bu noktadan itibaren yapmamız gereken tek şey Pogitive uygulamasını Türkiye’de öncü ve mobil uygulama konusunda adını duyurmuş büyük bir kuruluş ile adımızı duyurmak. İşte tam burada Turkcell Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu adında bir mobil uygulama geliştirme yarışması başladığını duyduk.

Eğer fikrimiz gerçekten iyi ise bunu Uygulama Maratonu’nda işinin ehli juri üyelerinin önünde sergileyerek ispatlayabilecektik.

Maraton

Hiç zaman kaybetmeden yarışmaya kaydımızı gerçekleştirdik ve iş planımızı Turkcell’e gönderdik. Aradan geçen kısa zaman içerisinde aldığımız haber ile Nisan 2014’te gerçekleşen Hackathon’a katılma hakkı kazandığımızı öğrendik. Ekip olarak Turkcell merkezinde gerçekleşen etkinliğe katıldık ve 2 gün boyunca Türkiye’nin önde gelen firmalarının yöneticileri ve girişimcileri ile uygulamayı geliştirmeye koyulduk.

Ertesi gün uygulama için kodlamayı ve tasarımları tamamladığımızda ortaya gerçekten çok güzel bir uygulama çıktı.

Juri üyelerine takdim ettiğimiz uygulama prototipi ile çok olumlu tepkiler aldık.

Sırada uygulamanın tamamen bitirilmesi ve markete aktarılması için önümüzde 1 aylık bir süre vardı ve bu süreyi iyi değerlendirip çeşitli iş birlikleri ve uygulamanın tamamlanması gerekliydi. 1 aylık süre içerisinde Uygulama maratonunda uygulamasını tamamlayıp markete aktaran 15 yarışmacı içerisinde yer alarak büyük finale çıkmaya hak kazandık.

Final Günü

Final günü artık uygulaması markette olan hatta hiç reklam yapmadığımız halde indirme aldığımız bir uygulamamız vardı. Bu durum özgüvenimizi gerçekten arttırdı. Yarışma sayesinde gerçekten elle tutulur bir şeyleri yapabildiğimiz ve bunu ispatlayabildiğimizi gördük. Finalde gerçekten birbirinden başarılı ve ciddi ses getirecek uygulama bulunuyordu. Yarışma sonunda Juri özel ödülü kazandık. Bu ödülün bizim için anlamı aslında farklıydı. Pogitive, Turkcell gibi büyük bir firma tarafından onaylanmış, üst yöneticilerden oluşan tecrübeli iş insanlarınca kabul görmüş ve beğenilmiş bir uygulama olduğunu ispatlamış bir uygulamadır, diyebiliyorduk.

Teşekkürler

Uygulamamız için 4 kişilik çekirdek ekibin yanı sıra bizlere editörlük anlamında hiçbir maddi kazanç beklemeden destek olan arkadaşlarımız ile güçlü bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Belki milyon dolarlık dünyada ses getiren bir uygulamamız yok ama en azından paylaştığımız haberleri okuyan, yorum yapan, takip eden, telefonuna indirip kullanan ve beğenisini ileten kişilerin olması, bizim Turkcell ile başlayan yolculuğumuzda gücümüze güç katıyor.

Yarışma sürecinde ve sonrasında özellikle desteğini hiç esirgemeyen sürekli bizimle iletişimi koparmayan Orhan Bayram ise adeta artık ekibimizden biriymiş gibi olması da bizim için önem arz ediyor. Yarışmalardan sonra ödül kazanılır ve tebrikler deyip sırtınızı sıvazlayıp sizi her şeyle baş başa bırakabiliyorlar. Daha önceki yarışmalardan edindiğim bu izlenimi Turkcell Geleceği Yazanlar ile yıktım. Yarışma bitti, ödül aldık ama destek ve yardımlar hiç bitmedi. Neredeyse her gün bizimle iletişim halinde ve geliştirme çabası içerisinde olan Geleceği Yazanlar ekibine teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Maraton sürecinde çıkardığımız Windows Phone uygulamasını indirmek için http://www.windowsphone.com/tr-tr/store/app/pogitive/1dbc794e-0649-44d3-914e-4dde3b318128 adresini kullanabilirsiniz. Yakın zamanda Pogitive'in Android uygulamasını da markete sürdük. İndirmek isterseniz: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pogitive.android

Pogitive ilginizi çektiyse bizi daha yakından tanımak için Facebook sayfasından da takip edebilirsiniz: www.facebook.com/pogitive