Android
Youtube Android Player API'ye Giriş
Youtube Android Player API'sini kullanarak seçtiğiniz Youtube videosunu kendi uygulamanızda oynatabilirsiniz. Programatik olarak videoları oynatabilir, durdurabilir, telefonu yan çevirdiğinizde tam ekran yaptırabilirsiniz. Youtube Android Player API'sini kullanmak için bazı koşulları yerine getirmek gerekiyor:: Cihazda kurulu Yout...
Youtube Android Player API'sini kullanarak seçtiğiniz Youtube videosunu kendi uygulamanızda oynatabilirsiniz. Programatik olarak videoları oynatabilir, durdurabilir, telefonu yan çevirdiğinizde tam ekran yaptırabilirsiniz.
Youtube Android Player API'sini kullanmak için bazı koşulları yerine getirmek gerekiyor::
- Cihazda kurulu Youtube uygulaması, 4.2.16 üzerinde bir sürümde olmalı.
- Cihaz Android 2.2 ve üstü bir Android sürümüyle çalışıyor olmalı.
Öncelikle https://developers.google.com/youtube/android/player/downloads/ adresinden YoutubeAndroidPlayerApi-1.0.0.zip'i indirmeniz gerekiyor.
Bu sıkıştırılmış dosyayı açtığınızda içerisinde /docs klasöründe kütüphanenin belgelendirmesi var. Tüm class, arayüz ve işlevler ile ilgili açıklamaları burada bulabilirsiniz. /sample dizininde Google'ın bu konu ile ilgili yayınladığı kapsamlı bir örnek mevcut. /libs klasöründe ise projemizde kullanacağımız gerekli jar dosyası da bulunuyor.
İkinci aşama olarak https://console.developers.google.com/ sayfasına gidip proje seçmeniz (eğer yoksa oluşturmanız) gerekiyor.
Daha sonra projeye girince sağdaki menüden APIs & auth kısmından APIs sekmesine tıklıyoruz ve Google'ın bize sunduğu API'ler listeleniyor. Youtube Data API v3 yazan API'yi sağ tarafındaki düğmeden "ON" yapıyoruz. Daha sonra APIs & auth kısmından Credentials sekmesine tıklayıp gelen ekrandan "Public API Access" kısmından Create New Key düğmesine tıklıyoruz.
Gelen 4 adet düğmeden "Android key" düğmesini seçiyoruz. Daha sonra uygulamanızın kullandığı "keystore"a göre SHA1 Fingerprint'i alıp, sonuna ";" (noktalı virgül) koyuyoruz. Noktalı virgülün ardından da uygulamanızın paket (package) ismini yazmanız gerekiyor.45:B5:...:A0:E0;com.example.denemeuygulama gibi.
Eğer henüz keystore ile imzalanmamış bir uygulamanız varsa (yayınlanmamış) Eclipse'te SHA1 fingerprint'i öğrenmek çok basittir.
Window > Preferences > Android > Build sekmesine tıklıyoruz. Gelen ekranda SHA1 değerimiz görünüyor.
Eğer imzalanmış bir keystoreniz var ise buradaki adresten SHA1 Fingerprint'i nasıl öğrenebileceğinizi görebilirsiniz.
Şimdi bu API'yi kullanabilmek için gerekli tüm altyapıyı oluşturduk. Bu API bize ne tür hizmetler sunuyor onu görelim.
Bu adreste Youtube Android Player API ile yapılmış örnek uygulamaların açıklamaları var: https://developers.google.com/youtube/android/player/sample-applications
Kısaca bunlara değinelim:
- Video Wall: Youtube çalma listelerini küçük resimlerle birlikte bir duvarda listeler.
- Simple PlayerView: PlayerView dediğimiz nesne tıpkı bir TextView mantığında çalışır ve içerisinde Youtube videosu oynatabiliriz. Layout'unuzun herhangi bir bölgesine konumlandırabilirsiniz.
- Simple PlayerFragment: PlayerView mantığındadır fakat bir nesne yerine bize sunulan YouTubePlayerFragment aracılığı ile video gösterimi yaparız.
- Custom Player Controls: Video oynatıcıya elle (programlama taraflı) müdahale edebileceğimiz bir özelliktir. Başlatma, durdurma, atlama vs. gibi.
- Custom Full Screen Handling: İstersek yine programlama taraflı olarak videoyu tam ekran yapabiliriz veya telefon dikey durumdayken yatay duruma alındığında videonun kesilmeden tam ekran olarak devam etmesini sağlayabiliriz.
- Standalone Player: Bir Intent nesnesi aracılığıyla YoutubeStandalonePlayer isimli API içerisinde bulunan dosyaya video id bilgisini göndererek videomuzu uygulamamızda tam ekran olarak açtırabiliriz.
- Youtube App Launcher Intents: Videomuzu direk telefonda yüklü olan youtube uygulaması ile açtırabiliriz. Kullanıcı youtube uygulamasına yönlenir ve videoyu orada izler.
Buraya kadar çoğunlukla API'yi nasıl kullanabiliriz ve API bize ne özellikler sunar onları gördük. Yazının sonuna gelirken size başlangıçta indirdiğiniz zip dosyasında bulunan sample klasöründe bulunan projeyi içeri taşıyarak (import) Youtube API'sinin size sunduğu tüm özellikleri uygulayarak görmenizi önereceğim. Örnek projeyi içeri taşıdığımızda DeveloperKey.java isimli dosyayı açıp
[code]public static final String DEVELOPER_KEY = "null";[/code]
satırını bulun. Burada null durumda bulunan bu değişkenin değerini kendi SHA1 Fingerprint'iniz ve bu com.examples.youtubeapidemo isimli paket ile birleştirip Google Api Console'den bir API KEY alıp değiştirin. Daha sonra uygulamayı çalıştırdığınızda aşağıdaki ekranla karşılacaksınız. Yazıda bahsettiğim tüm örnekler, bu örnek uygulamada açık kaynak kodlarıyla birlikte mevcut. İstediğiniz özelliği alıp kendi uygulamanıza entegre edebilirsiniz.
Android uygulamaları için Youtube Player entegrasyonu bu kadar kolay. Takıldığınız bir konu olduğunda yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Kolay gelsin.
03.11.2014
Yorumlar
Teşekkürler kardeşim. Android programlamaya yeni başladım ama örnek ve açıklama yeterli geldi bana. Youtube api ile ilgili tüm örnekler içinde var sampleın. Dediğim gibi yeni başlayan biri olarak bana bile faydalı olduysa demek ki güzel bir paylaşım olmuş :)
Ne SHA1 kodu alma işlemi, ne de apk kullanımı düzgün anlatılmamış.
Bir konu ancak bu kadar yüzeysel geçilebilirdi.
www.google.com adresine girip ANDROİD YOUTUBE API V2 diye aratın yazsanız, bundan daha faydalı olurdu eminim.
Arkadaşım ellerine sağlık güzel bir makale olmuş.