Xcode PROGRAMININ KULLANIMI
Xcode açıldığında karşımıza yukarıdaki ekran gelecektir. Recents listesinde önceden çalıştığınız projelerin bir listesi yer almaktadır. Sol taraftaki dört seçenek ise;
- Create a new Xcode project : Yeni bir Xcode projesi oluşturmanız için sihirbazı başlatır.
- Connect to a repository : Xcode 4 sonrası gelen bu seçenek sayesinde projelerinizi SVN kullanarak ekibinizle paylaşabilir, projenizi düzenli bir şekilde çalıştırabilirsiniz.
- Learn about using Xcode : Xcode’un kullanımıyla ilgili dokümanları burada bulabilirsiniz.
- Goto Apple’s developer portal : Apple’ın sadece geliştiriciler için sunduğu web sitesinde Objective-C ve iPhone uygulamaları geliştirme ile ilgili her türlü dokümanı bulabilirsiniz.
Xcode her açıldığında bu ekranın çıkmasını istemiyorsanız aşağıdaki Show this window when Xcode launches kutucuğunu kaldırmanız yeterlidir.
Xcode üzerinde yeni bir proje yaratmak için Create a new Xcode Project seçeneğini seçiniz:
YENİ BİR iOS PROJESİ OLUŞTURMAK
Create new Project seçeneği aşağıdaki sihirbazı çalıştıracak ve bu sihirbazın sol ekranında projenizin hangi platformda çalışacağını seçmeniz istenecektir.
Sol taraftaki seçeneklerden iOS altında yer alan menüler iPhone ve iPad uyumlu projeleri oluşturmanızı sağlar. Mac OS X altındaki seçenekler ise Apple’ın MacBook ve iMac’lerde kullandığı Mac OS X masaüstü işletim sistemi ile ilgili projeleri oluşturmak içindir.
Bir iPhone / iPad uygulaması projesi oluşturmak için Application seçeneği altındaki seçeneklerden birine tıklamanız gerekmektedir. Buradaki alt seçenekler size uygulamanızın tipine göre bir taslak oluşturmada yardımcı olur. Eğer bir iPhone kullanıcısı iseniz iPhone uygulamalarının kullanıcı deneyimi olarak 3 – 4 kategori altında toplanabileceğini fark etmişsinizdir. Buradaki taslak projeler ise bu uygulama tiplerine uygun olarak oluşturulmuş projelerdir. Bu seçenekleri gözden geçirirsek;
- Master – DetailApplication: Bu uygulama tipi iPhone’daki Ayarlar (Settings) uygulamasına benzer bir taslak proje oluşturacaktır. Navigation Controller yapısı kendiliğinden oluşturulmuş olarak gelir.
- OpenGL Game: iPhone’da yer alan OpenGL teknolojisini kullanarak oyun geliştirmek istiyorsanız bu proje tipi size örnek bir taslak oluşturacaktır.
- Page – Based Application: Simgesinden de anlaşılabileceği gibi sayfalar arası geçiş yapacak bir uygulama yapmak istiyorsanız, bu taslak amacınıza uygun olur.
- SingleViewApplication : Tek ekrandan oluşan bir uygulamanız varsa bu proje tipi sizin için yeterli olacaktır.
- TabbedApplication : Her ekranın altında genelde 5 seçeneği olan iPhone uygulamalarını mutlaka fark etmişsinizdir (örn. YouTube). Bu proje tipi size böyle bir uygulama için taslak oluşturacaktır.
- UtilityApplication : İki ekrandan oluşan ve butona basınca ana ekrandan diğerine geçiş efekti sağlayan bir proje taslağıdır.
- EmptyApplication : Size boş bir proje taslağı sunar. Eğer bir tasarımcı ile beraber çalışıyorsanız ve tasarıma uygun bir uygulama yapmanız isteniyorsa bu seçeneği tercih etmenizde fayda vardır.
Mevcut iOS Projesini Xcode'a Eklemek
İsterseniz mevcut iOS projesini de Xcode çalışma ortamınıza ekleyip, üzerinde çalışabilirsiniz. Sizlerle iOS 301 ve iOS 401 eğitimlerinde paylaştığımız örnek uygulamaları da bu şekilde bilgisayarınızda çalıştırabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken, herhangi bir Xcode projesinde .xcodeproj dosyasını çalıştırmanızdır: