Dinamik bağlama, derleyicinin çağrılan fonksiyon ya da değişken hakkındaki çözümlemeleri ancak icra zamanında (run time) yapabilmesi durumudur. Dinamik bağlamaya literatürde geç bağlama (late binding) adı da verilmektedir. Örneğin bir A sınıfından bir B alt sınıfı ürettiğimizi düşünelim. Süper sınıfımız A’da X adlı bir metodumuz varsa,ve alt sınıf B’de de bu metot override edilmişse (aynı isim farklı içerikle kullanılmışsa) bu X metodunun çağrılması durumunda, gerekli çözümleme ya da hangi tipteki bir nesneye referans verileceği, derleyici tarafından ancak icra zamanında gerçekleştirilebilir.
ÖRNEK PROGRAM:
Aşağıdaki örnekte MotorTasit adlı bir super sınıftan otomobil adlı bir alt sınıf türetilmiştir. Her ikisinde de yaz adlı metot aynı isim ve farklı içeriktedir:
class MotorTasit
{
var tip: String="İÇTEN YANMALI MOTOR";
func yaz()
{
print("MOTORLU TAŞITLAR...\(tip)..KULLANIR");
}
}
class Otomobil : MotorTasit
{
var ad:String=""
func otomobil(tip:String)
{
self.tip = tip;
}
override func yaz()
{super.yaz()
print("OTOMOBİL \(tip) ...KULLANIR");
}
}
var mercedes=Otomobil()
mercedes.ad="MERCEDES"
mercedes.yaz()//DİNAMİK BAĞLAMA
print("TİP \(mercedes.ad) ..DİR")//STATİK BAĞLAMA
PROGRAMIN ÇIKTISI
MOTORLU TAŞITLAR...İÇTEN YANMALI MOTOR..KULLANIR
OTOMOBİL İÇTEN YANMALI MOTOR ...KULLANIR
TİP MERCEDES ..DİR
Statik bağlama ya da erken bağlama (early binding), derleyici tarafında fonksiyon çağırmaları ya da benzer işlemlerde gerekli çözümlemelerin derleme zamanında (compile time) yapılabildiği durumdur. Genellikle private tipteki sınıf ya da metotlarda static bağlama söz konusudur.