Android, Linux çekirdeğini kullanan bir işletim sistemidir. Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım toplulukları tarafından geliştirilmektedir. Temel olarak dokunmatik ekranlar için tasarlanan Android, düşük maliyetli ve kişiselleştirilebilen işletim sistemi arayan yüksek teknolojiye sahip cihazlar arasında da popülerdir. Başlarda bu sadece tablet ve akıllı telefonları kapsasa da, günümüzde televizyonlar, arabalar, oyun konsolları, dijital kameralar ve saatler gibi cihazlarda da kullanılmaya başlamıştır.
2013 yılı Kasım ayı verilerine göre en popüler mobil işletim sistemi haline gelen Android uygulama marketi olarak Google Play'i kullanmaktadır. 2014 yılı ekim ayı itibariyle markette 1 milyondan fazla uygulama, yıllık 50 milyarı aşkın indirme sayısı bulunmaktadır. Google'ın 2014'ün haziran ayında verdiği rakamlara göre 1 milyardan fazla aktif Android kullanıcısı bulunmaktadır. 2013'ün nisan ayında yapılan bir ankete göre de yazılım geliştiricilerin %71'inden fazlası Android için uygulama geliştirmektedir. Google Play Store ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
2007 yılında pek çok yazılım, donanım, telekomünikasyon firmasının katkıda bulunduğu Open Handset Alliance adı verilen şirketler birliği sayesinde ortaya çıkan Android'in kaynak kodları iki farklı lisans kullanır. Kullandığı Linux çekirdeği GPL, diğer dış bileşenler ise Apache Lisansı ile dağıtılmaktadır. Bu yapı yazılımcıları Android'e katkıda bulunmaları için cesaretlendirdiğinden, sürekli gelişmesini ve yeni özelliklerin eklenmesini sağlar. Bu durum aynı zamanda telefon üreticilerinin koyduğu birtakım kısıtlamaları sevmeyen kullanıcıların tercih ettiği veya yazılım güncelleştirme desteği kesilmiş eski modellerin en yeni sürümleri kullanmasını sağlayan CyanogenMod veya Miui gibi Android sürümlerinin de (custom ROM) ekosisteme dâhil olmasını sağlamaktadır.
Pazar payı
Dünyaca ünlü araştırma şirketi IDC'nin verilerine göre dünya üzerindeki akıllı telefon satış rakamı, 2015'in ilk çeyreğinde yüzde 334,4 milyon adet olarak gerçekleşti. Günümüzde bu büyük pazarda yarışan dört önemli mobil işletim sistemi var: Android, iOS, Windows Phone ve BlackBerry 10.
Android'in bu pazardaki gelişimini incelediğimizde yine IDC'nin araştırmasına göre 2011'den bu yana düzenli olarak büyüdüğünü ve pazarın hâkimi konumunu sürekli olarak daha daha yukarı taşıma eğiliminde olduğunu görüyoruz. 2011'in ikinci çeyreğindeki pazar payı yalnızca yüzde 36,1 iken, bu rakam 2015'in ilk çeyreğinde yüzde 78'e ulaştı.
IDC'nin akıllı telefon pazarındaki üreticileri kapsayan araştırmasına bakacak olursak, Samsung, Apple'a 3 puan, diğer üreticilere ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1 puan kaybetmiş olmasına rağmen 2015'in birinci çeyreğinde yüzde 24,6 ile pazar liderliğini sürdürüyor. Hemen arkasından Çinli iki dev üretici olan Huawei ve Lenovo, ardından ise Koreli LG geliyor. Pazarın %41'inden fazlası ise bu ilk beş üreticiden farkı onlarca marka tarafından paylaşılıyor.
Teknik bilgiler
Bu platformda uygulamalar Android Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) kullanarak Java dilinde yazılır. Bu SDK yazılımcıya hata ayıklayıcı, yazılım kütüphaneleri ve emülatör gibi yardımcı araçlar sunar.
Android güç kullanımını en aza indirmek ve hafızayı yeterli kullanabilmek için çeşitli yöntemler kullanır. Kullanılmayan uygulamaların bekleme moduna alınması; yetersiz hafıza durumunda uzun süredir aktif olmayan uygulamaların kapatılması bu yöntemlerden bazılarıdır.
İşletim sisteminin donanım olarak içerdiği jiroskop, yakınlık algılayıcı, ivme ölçer gibi fonksiyonlar da uygulama geliştiriciler için fayda sağlar. Örneğin, telefon yan çevrildiği zaman görüntünün de dönmesi bu araçlar yardımıyla uygulanabilir.
Android öncelikli olarak 32-bit ARMv7 işlemcilerine yönelik geliştirilmektedir. Bunun yanında Android x-86 projesi x86 işlemciler için de destek sağlar. Google her altı ila dokuz ay arasında yeni bir sürüm yayınlamaya özen gösterir. Şu an için en yaygın sürüm olan Android 5.1'in gereksinimleri ise şu şekildedir:
Android 5.x Lollipop sürümüyle birlikte x86, ARM ve MIPS platformları için 64 bit desteği de gelmiş bulunuyor. 64 bit desteğiyle sistem gereksinimlerindeki bellek kısmı iki farklı şekilde tanımlanmaya başladı. Daha fazla RAM isteyen 64 bit Android 5.0, 32 bitteki 512 MB gereksinimine karşın en az 832 MB RAM'e ihtiyaç duyuyor.
Her üretici kendine özel Android türevini içeren bir ROM çıkartabildiği için için güncellemeler her model Android işletim sistemli cihaza aynı anda gelmeyebilir.
En çok kullanılan Android sürümleri aşağıdaki gibidir:
- Android 4.0.3–4.0.4 Ice Cream Sandwich (API level 15)
- Android 4.3 Jelly Bean (API level 18)
- Android 4.4 KitKat (API level 19)
- Android 5.0-5.1 Lollipop (API level 20)
Android güvenlik açısından da güçlü olmak adına uygulamaların sistemin tüm alanlarına müdahale etmesini engeller. Her uygulamanın kullanmak istediği alanlar için kullanıcıdan izin alması gerekir ve uygulama güncelleştirmeleri sırasında bu izinler değişirse kendiliğinden güncelleştirme yapmaz ve bu değişikliği kullanıcının onayına sunar.
Mimari
Android mimarisi,
- Linux çekirdeği
- Kütüphaneler
- Android çalışma zamanı (runtime),
- Uygulama geliştirme çatısı
- Uygulamalar
katmanlarından oluşur.
Mimari ve sistem özellikleri hakkındaki eğitime buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanım alanı
Daha önce de belirttiğimiz gibi Android kullanımı artık sadece akıllı telefonlar ve tabletlerle sınırlı değil. Akıllı kitaplar, televizyonlar, kameralar, saatler, kulaklıklar ve daha pek çok teknolojik alet artık Android platformunu kullanabiliyor. 2011 yılında Google Android@Home adını verdiği ev otomasyon teknolojisini tanıttı. Bu teknoloji sayesinde ev ortamında bulunan her türlü aydınlatma, priz ve termostat tarzı cihazlar Android telefonlar ya da tabletlerden yönetilebiliyor.
2014'te yayınlanan Android Wear ise saatler başta olmak üzere giyilebilir cihazlar için özelleştirilmiş bir Android sürümüdür. Bundan birkaç yıl öncesinde orta seviye akıllı telefonların gücüne erişen akıllı saatler için bir platform olarak yaygınlaşan Android Wear, kendi ekosistemindeki cihazları genel bir standartla buluşturmak isteyen üreticilerin gözdesi olmuş durumda.
Android üzerinde uygulama geliştirmek için gerekli her şeyi eğitim içeriklerimizde bulabilirsiniz.