Soru & Cevap

Uzman Bir Android Geliştiricisi Olmak

10.12.2014 - 07:02

Herkese merhaba. Hepimiz Android uygulama geliştirme konusunda çalışmalar yapıyor, araştırıyor ve öğreniyoruz. Android dünyası sınırsız bir dünya. Bir çok kütüphane bir çok API mevcut. Benim sorum uzman bir geliştirici olmak için tüm bunları öğrenmek mi gerek yoksa işimiz düştüğü zaman araştırmayı bilmek mi? Aslında uzmanın tanımınıda yapmak gerek. Uzman bir geliştirici nasıl kodluyor? Bir proje yaparken internette kütüphanelerin kullanımı hakkında araştırma yapıyor mu? Bu kütüphaneleri kullanırken deneme-yanılma yöntemiyle mi öğreniyor ve uyguluyor? Öğrencek çok şey var ama insan öğrendiği bir şeyi sonradan kullanmayınca unutuyor. Sizler ne dersiniz? Uzman olmak her şeyi bilmek demek midir?

349 Görüntülenme

3 Cevap

Sitedeki sorulara cevap verebilmek için giriş yapın ya da üye olun.

picture-11992-1520295642.jpg
serkancay
11.12.2014 - 12:05

Cevaplarınız için teşekkürler. Bunları dikkate alacağım.

picture-1372-1408467635.jpg
ahmtbrk
11.12.2014 - 08:42

Konu biraz derin ve buradan anlatılmayacak kadar detaylı aslında.Ama benim kanaatim şu yönde.

Bir sürü opensource kütüphane var ve her günde yenileri ekleniyor bu kütüphaneleri takip ederek öğrenerek tabi ki uzman olunmaz.İyi bir geliştirici olmak istiyorsan programcılık kültürüne iyi hakim olman gerekiyor.Mesela ios geliştiriyorsan wwdc,android geliştiriyorsan google io'ları vs her yıl düzenli olarak takip etmen faydana olur.Aynı zamanda yazdığın kod gerçekten kaliteli olmalı,okunabilir olmalı ve yaptığın işi en optimize edecek şekilde kod yazmalısın.Performans ve güvenlik konularına çok dikkat etmelisin.Yazdığın uygulamaları manuel ve test yazarak detaylı bir şekilde test etmelisin.Memory kullanımını takip edip yeri geldiğinde optimizasyonlar yapmalısın.Bu mobilde çok önemli bir kavram.Ayrıca çok fazla proje üstünde çalışıp tecrübelenip çok ince noktalarda(herkesin haberdar olmadığı) kendini geliştirmen gerekiyor.

Yaptığın bir uygulamayı çalışsın da nasıl çalışsın mantığından dışarı çıkarıp uygulama bitiminde kodları refactoring edip daha iyi nasıl yapabilirim en iyi hale nasıl getirebilirim derdinde olman kesinlikle gerekir.

Ayrıca iyi bir yabancı dile sahip olup google veya applenin yayınladığı dökümantasyonları güzel bir şekilde okumakta çok faydalı olur çok fazla ince konunun üzerinde duruluyor o dökümanlarda.

Elbet aklıma gelmeyen bir sürü şey vardır.Ama genel olarak bu iş böyle.En son şunu söyleyip yazımı noktalayayım.Neden başkalarının yazdığı kütüphaneleri öğrenerek uzman olmaya çalışasın ki?Otur sende başkalarına faydası olabilecek kütüphaneler yap ve opensource dünyasına katkıda bulun mesela.

picture-9626-1398797004.jpg
bakiabaci
10.12.2014 - 10:48

Merhaba S.Serkan,

Anladığım kadarıyla yeni programcı olma yolunda ilerlemek isteyen birisin. Bu tarz soruların yola başlarken aklına takılması aslında çok normal.. 

1-)Şunu asla unutmamak gerekir. Öğrenmenin asla sonu yoktur. Bir çok bilgeler bu konuda yüzlerce cümleler kurmuşladır. Her ne öğrenirsen öğren ne yapmak istersen amacın için çalış.. Ama ben yüzde yüz biliyorum diyemezsin. 

2-)Bilen bir insan asla ben biliyorum demez. Biliyorum dediği an aslında ne kadar aciz olduğunu açık eder. İncelikleri bilen yıllarını klavye başında geçirmiş bir yazılımcı bile ben biliyorum ayağına yatmaz..

3-)Uzmanlaşmanın çok çeşitli kriterleri vardır. Yaptığı projeler,bildiği teknolojiler, temiz kodlama yapısı vs vs bir çok konu uzmanlaşmada etkilidir. Sadece belirli bir kriteri olduğunu söylemek veya belirli bir kalıba sığdırmak yakışıksız kalır.

İyi çalışmalar dilerim..