Soru & Cevap

Yazılımcı dediğin;

25.09.2013 - 09:58

Senior seviye Java & Android Developer olmak istiyorum. Şu an bu sitedeki veriler Android ve diğerleri için olanlar; herhangi bir sitede yayınlanmış değil ve Türkiye'deki yazılımcı olmak isteyen insanlar için emeğiniz çok büyük. Soruma gelince: ben buradaki veriler ile ne seviyede bir yazılımcı olabilirim ? Ben istiyorum ki ciddi uygulamalar yazabileyim, bunu Google Play'de yayınlayıp, featured list'de listelensin. Ekstradan kurslara gitmeli miyim ? ya da farklı uygulamaların kodlarını bulup, bunları tekrardan mı yazayım ? Gecemi gündüzümü bu işe ayırmış durumdayım. Demek istediğim; istediğim noktaya nasıl ulaşabilirim ? Yazılımcı çevresi ve arkadaşları konusunda sınırlıyım. Gerekli ise İstanbul'a taşınmayı bile düşünüyorum.

53 Görüntülenme

4 Cevap

Sitedeki sorulara cevap verebilmek için giriş yapın ya da üye olun.

Profile picture for user a3848621
a3848621
09.11.2013 - 09:51

Türkiye de insanların yaratıcılıkları ve öğrenme yetileri,ilkokul ve lise eğitimlerinde tam "geliştirilmediğinden",bizim yazılım sektörümüz dünyanın gerisindedir her zaman.O yüzden yaratıcılığını körüklemek adına,nette kaynak aramak yerine kendine "projeler uydur" ve "proje yaparak" öğrenmeye bak.Çünkü proje yaparak öğrenirsen ileride nerede ne yazacağım gibi sorunlarla değil de ufak kod sıkıntıları yaşarsın onu da internette 2 dakida da bulup halledersin.

picture-3581-1514411032.jpg
karlidag_
26.09.2013 - 03:49

Bu yazı dizisi herseyi anlatıyor...

 

Programlama dillerini lisan dilleri ile kıyaslayıp, bu alanda nasıl gelişildiği başta olmak üzere bir çok merak edilen sorunun cevabını bir örnek ile vermek istiyorum.

İlkokulu bitirmiş herkes 29 harfi öğrenmiş olur, okumasını ve yazmasını bilir. Fakat iş hikaye veya şiir yazmaya gelince bunu herkes yapamaz.

WordPress de sloganında “Code is poetry” Türkçesiyle “Kod şiirdir” diyerek benim de bu örnekte anlatmaya çalışacağım durumdan bahsediyor.

Hepimiz alfabeyi biliriz ama şairler gibi şiirler, yazarlar gibi hikayeler yazamayız. Onlar daha az kelimeyle daha çok şey anlatır, bir paragraf ile koskoca bir dünyayı kafamızda canlandırır.

Burada nasıl şair ya da yazar olunur gibi derin bir konuyu girmeyeceğim elbet, sadece benim izah etmek istediğim kıyaslama durumunun anlaşılmasına yetecek kadar basitleştireceğim. Güzel şiirler yazabilmemiz için iyi bir gözlemci olmalı ve bolca güzel şiirler okumalıyız. Her okuduğumuz şiirde yeni bir betimleme ya da bir incelik farkederiz, tüm bunların birikiminde artık kendi duygularımızı da rahat şekilde şiir ile ifade etmeyi başarırız. Daha fazla şiir ve hikaye okudukça bizim de okuma ve yazmamız güçlenir, hızlanır, ufkumuz açılır.

Programlama dillerinde de benzer olarak daha önceden yazılmış kodları incelemek en makul gelişim yollarından birisi. Başkalarının geliştirdiği devasa mimarilerin planlarına bakıp bir şeyler kapmak, bir çok ders ya da anlatımdan katlarca kez fazla şey öğretebilir.

Sonuç olarak, en sık sorulan “Ben öğrendim ama nerede nasıl kullanacağımı tam anlamadım“, “Şu fonksiyon nerede kullanılır?“, “Temel konuları öğrendim ama bir şey yapamıyorum” gibi sorunların cevabı da anlattığım bu örnekte yatıyor.

Bu sorular Türkçe’de A harfini nerelerde kullanırız? Nasıl kullanırız? Gibi sorulara eş değer oluyor. Cevap ise; biraz hikaye, roman ve şiir okumamız yeterli. Yani en son dediğim gibi yapılmış, geliştirilmiş kodları incelemeniz, ifadelerin nelerlerde nasıl kullanılacağı konusunda en iyi kaynağını sağlar.

Profile picture for user aisingor
aisingor
26.09.2013 - 06:52

İyi bir geliştirici olmak için, çoğu zaman iyi kod yazmanın tek başına yetmediğini, bir takım sosyal beceri ve ilişki kurabilme yeteneklerinin de gerekli olduğunu düşünüyorum.

GitHub üzerinde çok sayıda özgür yazılım projesi mevcut, birine katıl. Ekip çalışmasını ve kullanıcı beklentileriyle karşı karşıya kalmayı öğren derim.

picture-399-1379511904.jpg
halil
25.09.2013 - 11:04

internet varken insana, kursa bagımlı olmaya ne gerek var :) Burada kodun nasıl yazılacagını ögrenirsin. Gerisi algoritma proje işi. yaparak ögrenmek diye bir şey var. Bol bol yeni projeler yapmalı kendini zorlamalısın. Devamında algoritma konusunda kendini geliştirmelisin. Süre vermek zor iş, seniorlık biraz da piyasa tecrübesi demek. Ama süre tamamiyle senin yeteneklerin ve çabanla alakalı.