Robotik ve Kodlama

Arduino

DERS PROGRAMI
Arduino 101 Ders Programı

Fonksiyonlar ve Koşul Yapıları

Lisans: Creative Commons 26.11.2020 tarihinde güncellendi
Bakabileceğiniz Etiketler: Eğitmen: Geleceği Yazanlar Ekibi

Fonksiyonlar

Bir görevi yerine getirmesi için yazdığınız kodları başka bir yerde de kullanmanız gerekirse, o kod satırlarını kopyalayıp yeni kodların arasına yapıştırmanız gerekir. Bu yöntemle programınız gereksiz olarak uzar. Ayrıca kopyaladığınız satırlarda yapacağınız en küçük bir değişimi bile, programın ilgili yerlerinde tek tek değiştirmeniz gerekir. Bu sorunu çözmek için fonksiyonlar kullanılır. Gerekli görev için yazılacak tek bir fonksiyon, istenen yerlerde kolayca kullanılabilir. Kullanıcı kendi fonksiyonlarını yazabileceği gibi, daha önce başkaları tarafından yazılmış fonksiyonları da kullanabilir.

Fonksiyon yazarken, fonksiyonda kullanılacak değişkenlerin alınmasına ve fonksiyonda yapılacak işlem sonucunun hangi türde olacağına dikkat edilmelidir. Fonksiyonun türü, işlem sonucunda döndürülecek değişken ile aynı tipte olmalıdır. Eğer fonksiyon, hiçbir değer döndürmeyecekse fonksiyon 'void' türünde tanımlanmalıdır.

Örneğin toplama işlemi yapan ve sonucu geri döndüren bir fonksiyon yazalım. Fonksiyon a ve b olmak üzere iki sayı almaktadır. Bunları toplayıp sonucu geri döndürmektedir.

int toplama(int a, int b){
    int sonuc;
    sonuc = a + b;
    return sonuc;
}

Burada oluşturulan sonuç değişkeni sadece fonksiyon içerisinde geçerlidir. Fonksiyonun görevi bittikten sonra sonuç değişkeni kaybolur. Bu fonksiyonu programınızın gerekli yerinde kullanmak isterseniz;

int islemSonucu;
islemSonucu = toplama(2 + 3);

şeklinde fonksiyonu çağırmanız yeterli olacaktır.

 

Koşul yapıları (if-else-elseif)

Hemen hemen her yazılım dilinde bulunan temel kod yapılarından birisidir. Koşul yapıları ile bir durumun sonucu doğrultusunda yapılacak işi belirtebiliriz. Eğer bu durum istediğimiz gibi sonuçlanmadıysa da yapılacak görevi belirleyebiliriz. Örneğin; A değişkeni 1'e eşit ise A_fonk() , eğer 2'ye eşitse B_fonk() ve diğer koşullarda C_fonk() fonksiyonunu çağıralım.

if( A == 1 ){
    A_fonk();
}else if( A == 2){
    B_fonk();
}else{
    C_fonk();
}

Fark ettiyseniz A'nın 1'e eşitlik durumunu  '==' ile kontrol ettik. Bu işaret aslında denklik anlamına gelmektedir. Bir sayının diğer sayıya eşitliğini kontrol ettiğimiz gibi, büyüklüğü küçüklüğünü de test edebiliriz.

Koşul olarak kullanılabilen ifadeler:

== Denkse != Denk değilse
> Büyüktür < Küçüktür
>= Büyük veya eşitse <= Küçük veya eşitse
Koşul1 && Koşul 2 ve Koşul1 || Koşul 2 veya