Soru & Cevap

Dil ekleme

28.09.2013 - 06:18

Programlamada merak ettiğim bir konu var o da dil. Mesela ben bir uygulama yazdım ve içerikler hep Türkçe ama ben buna ingilizcede eklemek istiyorum bunu nasıl yapabilirim?  Bir diğer aydınlanmak istediğim mevzu da benim play store a koyduğum uygulamanın adı Masa olsun. Yabancı bir kişi bunu Table diye arattığında bulabilir mi? Veya aynı uygulama isim olarak Türkçe kullananlara Masa fakat İngilizce kullananlara Table olarak gözükebilir mi?

91 Görüntülenme

3 Cevap

Sitedeki sorulara cevap verebilmek için giriş yapın ya da üye olun.

picture-837-1379593848.jpg
necrospiritus
30.09.2013 - 01:59

İkinizinde verdiği bilgiler tam da aradığım şeydi, çok teşekkürler. 

Profile picture for user yasinkafadar
yasinkafadar
29.09.2013 - 12:17

Mehmet'in de dediği gibi Google Play'e uygulamanı yüklerken dillere göre başlık ve açıklama ekleyebilirsin. Böylece uygulaman japonca aramalarda bile bulunabilir. 

Daha fazla açıklama için aşağıdaki linki inceleyebilirsin.

https://support.google.com/googleplay/android-developer/answer/113469

 

Ayrıca uygulamanın ismini dillere göre şöyle farklılaştırabilirsin.

Örnek olarak:

values/strings.xml

<string name="app_name">Turkcell Wallet</string>

values-tr/strings.xml

<string name="app_name">Turkcell Cüzdan</string>

AndroidManifest.xml

 <application
        android:icon="@drawable/ic_launcher"
        android:label="@string/app_name"   >

....

....

</application>

picture-472-1375079047.jpg
mehmet.altiparmak
28.09.2013 - 07:05

Merhaba Burak,

Genelde farklı dil ekleme ya da daha genelleştirirsek Locale bazlı farklı içerik sunma işine Localization diyorlar. Hemen hemen her geliştirme platformunda Resource dosyaları olarak anılan uygulama içerisinde kullanılan metinler olsun, resimler olsun Locale'e göre farklılaştırılabiliyor. Sen uygulamanı hazırlarken platformun belirttiği kurallara uyarak her bir locale için resource'ları belirtiyorsun. Örneğin sanırım sen android ile ilgileniyorsun, android de metinleri farklılaştırmak için,

res/values-{locale}/strings.xml formatında klasörler ve strings.xml dosyaları oluşturuyorsun.

res/values/strings.xml

res/values-en/strings.xml

res/values-fr/strings.xml  gibi

values/strings.xml dosyası senin varsayılan strings.xml dosyan oluyor. Eğer android sistemi kullanıcının telefonun Locale'ine uygun values-{locale} klasörünü bulamaz ise otomatik olarak values/strings.xml dosyasını kullanıyor. O yüzden values/strings.xml dosyasının bulunması çok önemli. 

Tabi bir de bu işi yaparken dikkat etmen gereken bir nokta layout dosyalarında ya da java tarafında hiç bir metni hard-coded (metnin olduğu gibi java kodunda ya da layout dosyasında bulunması) olarak yazmamalısın her seferinde resource dosyalarından okumalısın. Layout dosyalarında @string/text_name, java tarafında da getString(R.string.text_name) gibi.  

Google Play konusunda bilgim yok, arkadaki arama algoritması çok komplekstir ve çevirileri de dikkate alıyordur diye tahmin ediyorum. Uygulaman için farklı dillerde açıklama eklemekte fayda olabilir.