for döngüsü kullanımında, döngüde kullanılması için bir değişken oluşturulur , buna başlanğıç değeri belirlenir örnegin int i = 0 gibi . Ardından döngünün sınırlarını belirleyen koşul ifadesi gelir örneğin i < 10 ifadesi, koşuldur.Son olarak degişkenin üzerinde gerçekleşecek matematiksel ifade yer alır i++ ifadesi gibi. Bu örnekte, gerekli koşul doğru (true) olduğu sürece, başlangıç değerine artırım işlemi gerçekleşir. for döngüsünün genel yazım şekli aşağıdaki gibidir:
for (int i = 0; i < 10; i++)
{
Console.WriteLine(i);
}
Başlangıç değeri (i), kontrol değişkeni olarak da adlandırılır. Kontrol değişkeni, döngü içinde bir sayaç görevi görür ve genellikle, koşul içinde kontrol edilecek değer olarak kullanılır.
Koşul, döngünün her seferinde yapılmak istenen operasyonun devam edip etmeyeceğini denetleyen mekanizmadır. Burada genellikle başlangıç değerinin durumu operatörler ile denetlenir.
Matematiksel işlem, başlangıç değerinin (i) döngü her gerçekleştiğinde üzerinde uygulanacak işlemi işaret eder. Koşul içinde kontrolü sağlanan başlangıç değeri üzerinde bu işlem yapılmazsa, sonsuz döngü oluşur.
Şimdi, 0’dan 100’e kadar olan sayıların toplamını bulan bir uygulama geliştirelim:
int toplam = 0;
for (int i = 0; i < 100; i++)
{
toplam += i;
}
Console.WriteLine(toplam);
Çıktı: 4950
int i = 0 biçimindeki başlangıç ifadesi, for döngüsünün başındaki değişkenin ilk değerini belirler. i değişkeni, döngünün hangi adımda olduğunu belirtir. i < 100 ifadesi, döngünün koşuludur. Koşulun görevi, döngünün devam edip etmeyeceğine karar vermektir. Her adımda koşul kontrol edilir. Koşul doğru (true) değerini verdikçe, döngü devam eder. Buradaki örnekte i değişkeni 100’den küçük ve eşit olduğu sürece döngü çalışmaya devam edecektir. i++ biçimindeki matematiksel işlem, döngünün her adımında i’nin değerini 1 artırır.